Worldrally.se

Inget Corona avhopp till Rally Mexico

Rally Mexico 12-15 mars, tredje deltävlingen i årets WRC kalender har hittills klarat sig från avhopp från anmälningslistan på grund av Coronoviruset. Vid senaste uppdateringen från Rally Mexico finns bara två ändringar i det 40 anmälda starka fältet, 9 WRC, 3 WRC2, 11 WRC3 , Totalt RC2 klassen 16, 4 RC5 och 9 i Nationella klassen med bland annat Amerikanska motorsports showman Ken Block i Ford Escort Cosworth. Deividas Jocius i en M-sports Ford Fiesta WRC har dragit tillbaka sin anmälan. Litauern Jocius som till årets säsong skrivit ett samarbete med M-sport och var anmäld som teamets fjärde bil i Mexico, men inte för märkes VM. Jocius startade i Monte Carlo rallyt och var anmäld även till Sverige, men kom ej till start på grund av en storm som gjorde att han inte kunde komma i tid. Orsaken till tillbakadragandet av anmälan till Mexico är inte känt. Andra ändringen i anmälningslistan är Irländaren Barry MCKenna med kartläsaren James Fulton som flyttat upp till P3 och WRC3 klassen och kan därmed plocka VM poäng i klassen.  Det har ju blivit diskussioner gällande Hyundais byte av förare inför varje deltävling . Sebastien Loeb fick ju styrningen i Monte Carlo men efter ett rallyt kunde man ”sparka” Loeb inför Svenska Rallyt, där även fransmannen Loeb var anmäld men här fick Craig Breen hoppa in med kort varsel. Till årets första grusrally har teamet anlitat Dani Sordo med kartläsaren Carlos De Barrio.  Spanjoren Sordo blev 2018  tvåa för Hyundai-teamet  i Mexico. Erfarenheten säger att ju längre bak i startfältet desto renare vägar på dom steniga o lösa sträckorna i det nord- amerikanska rallyt. Detta ger alltså Sordo en fördel eftersom han kommer inledande dagen  att starta sist i WRC fältet. Väderprognoserna pekar på att det blir varmt med varitioner,  16 grader på morgonen till över 30 på eftermiddagen, Årets upplaga ser ut bli torra vägar, vilket också påverkar var i fältet man kommer att starta , regnet väntas börja  efter målgången på söndag eftermiddag. VM ledaren och Toyota föraren Elfyn Evans  kommer att starta först,  vilket kan missgynna walesaren , som gör sin femte start med en tredje plats 2019 som bästa placering, som säger så här inför starten:
-Det har uppenbarligen varit en bra start på året, ser framemot mot säsongens första grusrally, På ett sätt är Mexico ganska lik  årets två första rallyn, egna specifika utmaningar som vi måste försöka anpassa oss till. Och för mig o Scott är det ett helt nytt underlag i  med nya bilen för oss. Men vi har funnit en bra känsla i Toyota o teamet under de två inledande rallyna i WRC kalendern och vi hoppas kunna göra det samma i Mexico. Att leda VM innebär  att vi startar först på fredagen, vilket inte kommer att göra det lätt för oss, men vi måste glömma det och bara fokusera på körningen,avslutar Elfyn Evans. Teamkamraten i Toyota, fransmannen Sebastien Ogier trivs på de hårda o steniga grusvägarna. Har sedan 2014 fyra segrar och två andra platser på meritlistan, detta med tre olika team, Volkswagen, Ford och Citroen. Finske ”raketen” och tredje föraren i teamet Kalle Rovanperä gör sin första start i Rally Mexicos WRC klass, startade i WRC2 2018 för Skoda, blev femma i klassen som vanns av Pontus Tidemand/Jonas Andersson i Skoda Fabia R5.  Hyundai har förutom Sordo, Thierry  Neuville och Ott Tänak  till start. Varken Neuville eller Tänak har vunnit i Mexico. Neuville har två  tredje som bäst,  2013 för Ford och 2014 för Hyundai, teamets första pallplats . 2019 års Världsmästare Ott Tänak , som i år  är teamkamrat med Neuville har en andra plats 2019 för Toyota som bästa resultat i det exotiska grusrallyt Rally Mexico.  M-Sport som är tredje märkes teamet i år , är det teamet som kanske lyckats bäst av dom tre teamen i årets märkes VM, M-Sport har två segrar sedan rallyt kom med i kalendern, Marko Märtin/Michael Park 2004, Seabstien Ogier/Julien Ingrassia 2018 och en tredje plats 2019 Elfyn Evans, Ogier tvåa 2017 och Mads Östberg/Jonas Andersson tvåa 2015, Mads blev även trea 2016 tillsammans med Ola Floene. I år kommer Ford teamet till start med två Finländare Teemu Suninen och Esa-Pekka Lappi samt engelsmannen Gus Greensmith. Både Lappi o Suninen har kört det mexikanska rallyt tidigare i WRC klassen, medan Greensmith gör sin första Mexico start.

Rally körs 12-15 Mars.  Tidsskilnnad -6 timmar.

Du följer hela rallyt på vår live text som startar redan på shakedown torsdagen 12 mars 17,00 svensk tid. Vi sänder live från Shakedown på vår FB sida.