Skip to content

Martin Seks i Rally 1 Ford Puma

Photo: Raivo Persevics/Rbyworks

Sesks och co-drivern Francis Renārs kommer att göra tävlingsdebut med icke-hybrid Rally1-maskiner i den mycket efterlängtade återkomsten av Rally Poland i juni. Med FIA:s uppdaterade regler för 2024, som tillåter Rally1-bilar att tävla med motsvarande ballastvikt i stället för plug-in hybridsystemet, blir steget upp till Rally1-maskiner mer attraktivt och tillgängligt för tävlande. Det icke-hybrida utseendet kommer att överbrygga gapet mellan Sesks övergång från att tävla i Rally2 i FIA European Rally Championship till Rally1. Genom att låta honom anpassa sig till den ökade effekten och vikten hos Puma, kommer användningen av icke-hybrid i Polen att förbereda honom för hans fulla hybridutflykt på hans hemmarally, det helt nya Rally Latvia, bara några veckor senare.
M-Sport har arbetat med Sesks team och WRC Promoter på det här projektet för att stödja ökningen av Rally1-deltagare på WRC-evenemang. Att öka tillgängligheten till sportens toppskikt ligger i linje med M-Sports och WRC Promoters mål att stödja framtida rallytalanger och ge möjligheter för kandidater som Sesks att bevisa sig bland sportens superstjärnor. skriver M-sport i ett pressmeddelande .

Sesks har tävlat i ERC klassen under två år med Skoda och tagit 3 segrar varit på pallen 6 gånger , blev två i ERC champion förtra året . Under åren 2020-2021 körde Sesks i JWRC där han blev tvåa 2020.
M-Sports teamchef Richard Millener säger:
-”Jag är mycket glad över att arbeta med det här projektet tillsammans med Mārtiņš och WRC Promoter, som utnyttjar de nya reglerna för 2024 som tillåter oss att köra Rally1-bilarna utan hybridenheten. För att inte tala om att detta är en mer kostnadseffektiv lösning för kundförare, det gör det möjligt för förare som Mārtiņš att ta steget upp till Rally1 mer bekvämt så att vi kan bredda Rally1-fältet. Mārtiņš har en imponerande meritlista och är en perfekt kandidat för att debutera med denna nya icke-hybridstrategi. Det var ett bra tillfälle att ge honom sitttid i Polen innan han tävlade med full hybrid på hemmaplan. Det kommer att bli fantastiskt att se Mārtiņš kunna köra de bästa rallybilarna som finns framför sina hemmafans.” avslutar Millener

För Martin Sesks är det en dröm som går i uppfyllelse
-”Jag är uppriktigt tacksam, eftersom det är en dröm som går i uppfyllelse att gå samman med M-Sport World Rally Team och WRC Promoter för denna anmärkningsvärda möjlighet att avancera från Rally2 till Rally1 nivå. Jag måste erkänna att det krävs att man säger det två gånger för att fullt ut tro att vi snart kommer att tävla tillsammans med världens mest framstående förare med Rally1-maskiner. Resan hit har varit en massiv insats av många människor, särskilt min familj, vars rallyarv går tillbaka till min farfars invigningstävling i Liepaja 1965. Nu, 59 år senare, har jag möjlighet att delta i samma rally men som en WRC-tävling. Även om anpassningen till Rally1-maskiner utan tvekan kommer att kräva vårt orubbliga fokus och engagemang, är vi fullt beredda att ge allt. Att få förtroendet att köra den första Puma Rally1 som inte är en hybrid gör det ännu mer spännande för oss att se vad framtiden för med sig.” sa Martin Sesks

Rally Poland är tillbaka efter fem års frånvaro. Sebastien Ogier har flest segrar 2013 och 2014 då för Volkswagen . 2016 Andreas Mikkelsen Volkswagen , Hyundais Thierry Neuville segrade sista året 2017. Årets Rally Poland körs 27-30 Juni med Mikolajki som huvudort.

Dela

Läs mer

Dubbelt svenskt i Rally Islas ERC4J efter dag 1
Det är dubbelt svenskt i Rally Islas ERC4 Junior klass...
Mille o Calle i topp
För Juniorerna i ERC Mille Johansson/Johan Grönvall Opel Corsa Ralkly...
Över 8000 på Rally Islas inlednings super special
Andra deltävlingen i ERC Rally Islas Canarias, den första på...
Mille Johansson redo för Rally Islas Canarias
Efter sin tredje plats i Ungern, är det dags föra...
Starkt startfält till gruspremiären i Nyköping
Den 10-11 maj avgörs den tredje deltävlingen i årets Rally-SM...
Igår kom tillståndet
Igår kom tillståndet för arrangörerna av ERC deltävlingen Bauhaus Royal...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter