Skip to content

Alla tre Hyundaiförare har varit på pallen

Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe, Hyundai i20 N Rally1 Hybrid, Action during Day 2 of WRC Rally Sweden 2023 Photographer: Vincent Thuillier Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Hyundai teamet kommer till Svenska Rallyt med tre bilar i WRC klassen. Ordinarie förare Thierry Neuville, Ott Tänak , Esapekka Lappi gör sin första start för säsongen och tar plats i tredje bilen till VM rallyt i Umeå. Samtliga tre förare har tagit pallplatser i rallyt. Ott är den av de tre Hyundai förarna som lyckats bäst i svenska VM rallyt, 2 segrar i två olika team, 2023 för Ford 2019 för Toyota. 2018, 2017 blev det andra platsen för Estländaren. Neuville som kommer närmast från seger i Monte Carlo, har en seger 2018 och två andra platser 2015,2022, två tredjeplatser 2023,2019. Finländaren Lappi som tappade sin ordinarie plats i teamet inför årets säsong, kör tredje bilen och har som bäst, en andra plats i svenska VM rallyt, 2019 då i Citroen.
-”Rally Sweden är en tävling som jag verkligen gillar och ett bra ställe för mig att starta min säsong på. Jag tror att om förhållandena är som förväntat, så är det en stor fördel att starta längst bak, eftersom nysnön kommer att plogas bort av de första bilarna och greppet blir högre. Men om det är riktigt kallt, mer runt minus 20, kan det flyga mycket snöpulver i luften, vilket gör sikten sämre för dem som ligger senare i startordningen. Ett annat viktigt inslag i Rally Sweden är skillnaden mellan den första och den andra passagen av sträckorna. På den första är vägen vanligtvis slät och du kan närma dig den normalt, men på den andra kan det finnas stora hjulspår som kräver att du anpassar din körstil ganska mycket. Vårt mål kan ändras under helgen, det beror på var vi befinner oss, men förhoppningsvis är vi med och slåss om pallplatserna.” säger en förhoppningsfull Esapekka Lappi.

Hyundai Motorsports President och Team Principal Cyril Abiteboul säger: ”Rally Sweden är den enda snötävlingen i kalendern, och efter de milda förhållandena vid Rallye Monte-Carlo är det första gången vi får uppleva den här typen av underlag sedan förra året. Vi vill fortsätta på den inslagna vägen från vår seger i den första omgången, och vi vet att vi har potentialen med Thierry och Ott baserat på deras tidigare segrar här. Det blir Esapekkas första tävling sedan Rally Japan förra året och vi är glada över att se att han har fått nytt liv när han inleder sin deltidskampanj. Sverige är speciellt för oss på grund av Craigs pallplats här förra året, så det är verkligen trevligt att se hans minne hedras på #42 Brattby sträckan. Vi vill ha den bästa möjliga avslutningen, så att avsluta helgen på det översta steget är vårt ultimata mål.”

Dela

Läs mer

Igår kom tillståndet
Igår kom tillståndet för arrangörerna av ERC deltävlingen Bauhaus Royal...
P-G Andersson till start i SM gruspremiären
P-G Andersson kommer till start i Rally Nyköping SM deltävling...
Mille o Calle i Rally Islas Canarias
2 Maj är det dags för andra deltävlingen i ERC,...
Martin Seks i Rally 1 Ford Puma
Sesks och co-drivern Francis Renārs kommer att göra tävlingsdebut med...
FIA Rally Star dominerade i Croatia
Den unga estniska stjärnan Romet Jürgenson tog ledningen i FIA...
Dramatiskt avslut i rally Croatia
Sébastien Ogier gick från tredje till första plats totalt under...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter