Skip to content

Pirelli skyller på däcktrycket

Det var under lördagens etapp av Rally Sweden som bland annat Ott Tänak ( M-Sport Ford) , Craig Breen, Esapekka Lappi (Hyundai)fick problem med sina Pirelli däck. Lappi fick punktering medan Ott och Craig fick stora däckskador med bland annat utslitet mönster som ledde till halvtrasiga däck. Lappi uttryckte personligen i en intervju med WRC+ sitt missnöje med däcken. Kritiken mot Pirelli blev kraftig från alla team och i ett pressmeddelande från Pirelli sent på lördagskvällen skyllde man på teamen .
-” Från våra undersökningar vet vi att däcktrycket i mål i vissa fall var mycket lägre än vad vi rekommenderade vid starten”, förklarar Terenzio Testoni, Pirellis verksamhetschef för World Rally Championship, ”Vi har aldrig sett så lågt däcktryck,” fortsatte Testoni. En annan orsak var det trasiga snötäcket på många håll på den andra slingan på lördagen. Det ska också sägas att väglaget på eftermiddagen var helt annorlunda än det rent vintrigt på morgonen, med mycket exponerat grus och ett grovt underlag olämpligt för dubbdäck”, säger Testoni i ett pressmeddelande. Enligt Pirelli spelade inte heller de höga hastigheterna någon roll för att orsaka punkteringar.

M-Sports teamchef Richard Millener uttryckte sin förvåning över däckproblemen i ett uttalande till den engelsk språkiga tidningen motorsport.com , ”Pirelli har besökt oss för att ge oss deras synpunkter och deras råd som vi kommer att ta till oss,” sa Millener till Motorsport.com. ”De gav oss råd om ett antal saker, däcktrycket var en av dem och som jag säger kan det vara tryck, värme i däcken, camberinställningar, det finns massor av saker det kan vara. ”I testet och rallyt som vi gjorde hade vi inga problem, så det var lite av en överraskning för oss. Vi gjorde mycket arbete för att se till att däcken inte påverkas men något har hänt.

Hyundais nya teamchef Ciryl Abiteboul ser också allvarligt på det inträffande och vill sätta sig ner o diskutera med däcktillverkaren.


Dela

Läs mer

USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...
Ogier på väg mot sin sjunde Rally Mexico seger
Sebastien Ogier är på väg att sätta ännu ett nytt...
Oliver Solberg segrade alla sträckor på lördags etappen
För WRC 2 har rallyt turbulent , hittills har man...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter