Skip to content

Toyota för andra gången topp fyra i Safari

Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen. Elfyn Evans/Scott Martin, Takamoto Katsuta/Aaron Johnston Safari Rally 2022. Sakna på bild gör Sebastien Ogier/Benjamin Veillas som tog fjärde platsen // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

1993 tog dåvarande Toyota team topp 4 placeringarna genom Juha Kankkunen, Markku Alén, Ian Duncan och Yasuhiro Iwase. Nu gjorde man det igen 2022

Att ett fabriksteam tar de tre första platserna i ett rally händer, men att enskilt team tar de fyra första platserna är ovanligt och desto mer sällsynt är att man upprepar topp fyra placeringar i samma rally. Toyota är det enda teamet som lyckats med den prestationen i Safari Rally 1993 med Toyota Celica Turbo 4WD med svensken Ove ”påven” Andersson som teamchef. Nu gjorde man det igen med Toyota Yaris Hybrid Rally genom Kalle Rovanperä, Elfyn Evans, Takamoto Katsuta och Sebastien Ogier. Denna gång med fd fabriksföraren i just Toyota finländaren Jari Matti Latvala som team chef.

Toyota Celica Turbo 4 WD som man tog topp fyra placering Safari 1993.

Toyota Gazoo WRT har tagit hittils iår 4 segrar alla genom Kalle Rovanperä. två andra platser och två tredje platser sex deltävlingar av årets WRC.

Toyota är inte det enda teamet som tagit topp fyra i just Safari , 1981 blev Team Datsun topp fyra med två olika modeller, Datsun Violet Gt genom hemmaföraren Shehkar Mehta , Finländaren Rauno Aaltonen Nissan Violet GT, Kenyanen Mike Kirkland Datsun 160 och Timo Salonen i en Datsun Silvia.

Senast ett team tog topp fyra placering var 2010 i Bulgarien då Citroen genom Sebastien Loeb, Dani Sordo, Petter Solberg och Sebastien Ogier i Citroen C4 WRC. Övriga team som har topp 4 placering i ett rally är
Lancia San Remo 1976 , Ford 1979, Mercedes 1979,Datsun 1981, Audi 1983,Lancia 1983, Lancia 1988.

Dela

Läs mer

USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...
Ogier på väg mot sin sjunde Rally Mexico seger
Sebastien Ogier är på väg att sätta ännu ett nytt...
Oliver Solberg segrade alla sträckor på lördags etappen
För WRC 2 har rallyt turbulent , hittills har man...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter