Skip to content

Marczyk vann på hemmaplan i ERC

Photo: @World / Red Bull Content Pool

Polacken Mikolaj Marczyk vann sin först FIA ERC rally på hemmaplan i Polen över helgen även om han var också nära att avbryta det.

Marczyk slutade trea totalt i ERC förra säsongen men i år har han bytt över till WRC där han fokuserar på en full säsong i support klassen WRC2 och nu över helgen gjorde han ett inhopp på hemmaplan där han fick möjligheten att bevisa sig själv inför lokala fans med sin Skoda Fabia Rally2 evo när han vann 78th Orlen Rally Poland. Alla som känner Marczyk väl så visste direkt att han kommer att vara på toppen redan från början, under rallyt hade Polacken en tät duell med Nil Solans, som har tidigare vunnit två rallyn i denna säsong. Solans har haft problem med att hitta en budget med inför rallyt så fick Spanjoren ihop tillräckligt så han kunde komma till start med en Hyundai i20 N Rally2.

Solans ledde i Polen efter Fredagens super special på Mikolajki Arena men under rallyt första fulla dag på Lördagen så bytte Solans och Marczyk första platsen några gånger. Efter SS4 mot SS7 så ledde Solans med en par sekunder men på den näst sista specialen så gick styrningen sönder på Solans´bil och körde av vägen och måste avbryta rallyt. Solans bortgång lämnade Marczyk bekvämt på toppen med en ledning på 20,4 sekunder till vår Svenske Tom Kristensson som låg på andra platsen inför sista etappen.

De tuffa förhållandena på sista etappen var en utmaning för alla förarna, inklusive ledaren som fick problem med bilen när det kom in grus i kylaren på SS12 och var tvungen att köra in i mål med vägläge på så inte bilen skulle överhettas. På transiten till SS13 så fick dom i ordning på kylaren och kunde då fortsätta, och han höll tillbaka Kristensson på dom två sista sträckorna för att vinna rallyt med 10 sekunder över Svensken och Estländaren Ken Torn höll tredje platsen med 8,1 sekunder ner från Kristensson.

I dom övriga klasserna så var det Robert Virves med Svenske kartläsaren Julia Thulin som vann ERC3 klassen och Lettländaren Martin Sesks hade en dominant seger i ERC Open över helgen medans Fransmannen Laurent Pellier vann både i ERC4 och i ERC4 Junior klasserna. Nästa besök för 2022 säsongen av ERC blir i Lettland för omgång fem nästa månad där den klassiska Rally Liepāja står som värd för en fartfylld evenemang 2-3 Juli.

ERC Mästerskapet topp 10 efter Polen

Pos.Nat.FörareBilPoäng
1.SpanienEfrén LlarenaSkoda Fabia Rally2 evo89
2.SpanienNil SolansVolkswagen Polo GTi R5
Hyundai i20 N Rally2
65
3.RumänienSimone TempestiniSkoda Fabia Rally2 evo 55
4.PortugalArmindo Araujo Skoda Fabia Rally2 evo 45
5.SpanienJavier PardoSkoda Fabia Rally2 evo 44
6.ItalienAlberto BattistolliSkoda Fabia Rally2 evo 40
7.ItalienSimone CampedelliSkoda Fabia Rally2 evo 31
8.PolenMikolaj MarczykSkoda Fabia Rally2 evo 30
9.PortugalBruno MagalhaesHyundai i20 N Rally2 30
10.EstlandKen TornFord Fiesta Rally229

Dela

Läs mer

USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...
Ogier på väg mot sin sjunde Rally Mexico seger
Sebastien Ogier är på väg att sätta ännu ett nytt...
Oliver Solberg segrade alla sträckor på lördags etappen
För WRC 2 har rallyt turbulent , hittills har man...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter