Skip to content

Hyundai vill ha förändringar i reglerna

Efter att både Evans o Tänak fick problem med hybridenheten i Svenska Rally , vill Hyundai se en regelförändring.

Hyundai får medhåll av Toyota att regelförändring måste ske , för att förhindra att förare måste ge upp efter ett fel på hybridenheten. Vilket var fallet med både Ott Tänak och Elfyn Evans .
-” Jag tror att vi får medhåll av de andra teamen att FIA måste ompröva vissa sportregler för att undvika en sådan situation som det blev för Tänak” säger Julien Moncet, Hyundais biträdande teamchef till sajten Motorpsort.com.
Toyotas teamchef Jari Matti Latvala håller med -” Vi har för många problem med hybridenheterna för tillfället”.

Rally 1 bilarna är utrustade med ett styrsystem för hybridenheten. Om tre lysdioder på fordonet lyser grönt fungerar systemet korrekt. Om det lyser rött, signalerar det ett fel, funktionärer eller åskådare får då inte röra bilen eftersom det finns risk för att kroppen utsätts för strömspänning. Styrsystemet påverkar förarna, om det lyser rött får de inte fortsätta även om förbränningsmotorn fortfarande är ok.
I Rally Sweden drabbades Ott Tänak av detta och fick bryta fredagens etapp inför den sjätte specialsträckan endast 1,1 efter ledaren Elfyn Evans . Något sådant här får inte hända sa estländaren i ett uttalande.

Toyotas Elfyn Evans fick inte heller fortsätta köra efter sin snurrning på söndagsmorgonen eftersom hans kontrollampa på Toyotan gått sönder och varken visade rött eller grönt. För vinnaren Kalle Rovanperä var det annorlunda , Hybriddriften var ur funktion på söndagen men eftersom lampan var grön kunde han fortsätta bara med förbränningsmotorn.

Teamen träffades efter att Svenska Rallyt avslutats för att diskutera hur man skall gå tillväga för att förändra reglerna.

Dela

Läs mer

New Zealand ute, Chile och Mexico gör comeback 2023
FIA och WRC promotorn presenterade idag WRC kalendern för 2023,...
Rally EM i Värmlandskogarna 2023
Royal Rally of Scandinavia heter Sveriges nya rallyfestival som från...
Hässleholm MK räddar rally SM
Efter att Fagersta MK hoppade av som arrangör av stora...
Michelé Moutons hedras med en Emmy (film från San-Remo 1981)
Dokumentären "Queen of Speed" historien om den första kvinnliga rally...
Fyra deltävlingar i Traditionella Rally SM klara
Oron i världen sätter även sina spår i Rally. Rally...
Esapekka Lappi full säsong för Hyundai
Hyundai WRT line up för 2023 presenterades någon timme efter...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter