Skip to content

Umeå VM rallyts räddning

Arkiv bild 2011 Rally Sweden

Om fjorton dagar avgörs det Svenska VM rallyt på en helt ny ort som uppfyller FIA krav på snö

Efter 2020 års regniga rally i Värmland, sattes stora krav på Svenska Rallyt organisationen både från aktiva och FIA, kom kravet,skall man arrangera rally i fortsättning skall det vara snösäkert. Organisationen började omedelbart att se sig om lämplig flytt , samtidigt som man börja planera för 2021 i Värmland , ett rally där allt var på plats och alla tillstånd var klara , men som ställdes in på grund av Covid19 pandemin. Trots pandemin jobbades för fullt med att hitta en snösäker ort för 2022, Diskussioner fördes med olika orter i Norrland och Dalarna. Under sommaren ifjol kom besked att det blev Umeå som får överta Torsby o Värmlands roll. Med en organisation 80 mil bort från tävlingsarenan och många problem på vägen, har Svenska Rallyt lyckats få till ett snösäkert rally. Ett rally som varit med sedan 1950, då körde man sommarrally , 1965 blev det vinterrally , året därpå räknas som det kallaste vinterrallyt i historien med temperatur på -41 grader. Under åren 1967 fram till 2020 har både Karlstad, Hagfors och Torsby varit centralort . Den mest kända sträckan som varit med i många år var Vargåsen med det kända hoppet Colins Crest. Från 1973 ingick rallyt i kontrsuktörmästerskapet och från 1979 även förar VM . 1974 fick det ställas in på grund av oljekrisen , andra gången man ställde in var 1990 då på grund av dåligt vinterväder, 2009 blev det Norge som övertog Världsmästerskapet men Sverige fick tillbaka VM arrangemanget efter att Norge organisationen gjorde konkurs.
Svenska förare har dominerat och vunnit samtliga åren fram till 1981 då Finländaren Hannu Mikkola blev förste icke Svensk att vinna Sverige rallyt, sedan dess har 20 Finländare vunnit, sista Finska segern var 2017 genom Jari-Matti Latvala som också tog Toyota Teamets första seger. Första Icke Skandinav att vinna var Sebastien Loeb 2004. Sista Svensk till totalseger var Kenneth Eriksson 1997 i en Subaru.

Umeå rallyt blir det första VM rallyt sedan 2 år tillbaka som slipper Corona restriktioner vilket kan betyda publikrekord , dels för att det är över två år sedan VM gick i Sverige och att det är helt nya sträckor och framförallt ny ort som garanterar ett vinterrally. Men det är också ett ödesrally då Svenska Rallyts kontrakt med FIA och WRC promotorn löper ut i år. Nu måste man lyckas bevisa och övertyga de styrande till ett nytt tre års kontrakt.

Årets Svenska rally startar på morgonen den 24 Februari med en shakedown 7,59 km . Första sträckan Kroksjö 1 14,98 km går av stapeln kl 08,42 på fredag innan rallyts längsta sträcka Kamsjön 27,81 km startar kl 09,55 och körs även som SS5 på eftermiddagen med start 15,58. Som vanligt avslutas etappen med en sprint på 5,53 km. Lördagens etapp börjar redan 08,02 med Brattby 1 10,49 km och avslutas med Umeå sprint kl 18,38. Avslutande etappen på söndag startar redan kl 07.00 med Vindeln 1 14,19 och avslutas med Power Stage sträckan Sarsjöliden 14,23 km. Rallyts totala längd är 1339,80 km varav 305,79 SS kilometer vilket motsvarar 28% av rallyts totala längd. Service platsen är belägen vid Norrlands stora mässområde Nolia där även rallyts HQ är belägen.

Oliver Solberg Photographer: Romain Thuillier Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Två svenskar finns med i WRC /Rally 1 klassen . Oliver Solberg i Hyundai Teamet, Jonas Andersson som kartläsare för Gus Greensmith för M-Sport . Övriga svenskar till start, Mattias Adielsson/David Arhusiander för M-sport i WRC 2 klassen . Övriga i WRC2 klassen P-G Andersson/Anders Fredriksson Ford Fiesta Mk11, Jörgen Jonasson/Nicklas Jonasson Skoda Fabia Evo, Joakim Roman/Jörgen Fornander Skoda Fabia. Stig Anderwang/Robin Eriksson Skoda Fabia i RC2 klassen liksom Glenn Ström/Pierre Elison. Junior kometen Isak Reiersen tillsammans med Johan Johansson i en Ford Fiesta RC 4/Rally 4

Dela

Läs mer

Starkt startfält WRC2:s första asfaltsrally
WRC2 klassen växer sig allt starkare deltävling efter deltävling i...
VM ledaren Sebastien Ogier i Rally Croatia
Sebastien Ogier som inför årets säsong skulle vara deltidsförare för...
USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter