Skip to content

Krönika: Är Rally VM staden Umeå redo?

Rally Sweden 14-17 February 2019 Sebastien Loeb, Daniel Elena, Hyundai i20 Coupe WRC Photographer: Fabien Dufour Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Det måste var jobbigt för rallyorganisationen av Svenska Rallyt, men framförallt de lokala kämparna som har jobbat otroligt mycket för att få allt på plats. En eloge till er alla. Är lite förvånad över den negativa publicitet i de lokala medierna som rallyt fått, nästan all publicitet som skrivits handlar om alla problem och senast har tidningen Folkbladet en artikel om att rallyorganisationen måste ta sitt ansvar mot sexhandeln! var kom detta in i bilden för ett VM rally, är det så att universitetsstaden Umeå har problem med sexhandel som dom inte kan hantera ? Tror inte att Umeå skulle ställa ett sånt krav på en Skid VM arrangör. Under en lång period har både lokala tidningar och den lokala radiostationen P4 Västerbotten , publicerat negativa artiklar och radio inslag om rallyt . Om vi går till Värmländsk media så är man där lika intresserad av det sportsliga och rallyt i sig som man var när rallyt avgjordes i länet. Hittills har man inte skrivit en negativ artikel om rallyt, utan tvärtom hjälpt till att marknadsföra Umeå o rallyt. De kommunala politikerna i Umeå lyssnar på de lokala journalisterna och har hängt med i den negativa attityden. Var i Umeå under hösten för att göra ett inför reportage och blev riktigt förvånad över att man inte hade mer kunskap om vad som egentligen händer i staden om 3 veckor, och när jag pratar med folk i Umeå idag så har man fortfarande inte den kunskapen. Varken Visit Umeå eller hotell/restaurang branschen verkar vara riktigt förberedda. Man har inte tagit vara på den enorma publicitet som Svenska Rallyt erbjuder Umeå nästan gratis och nu är det bara 21 dagar kvar, kanske det är lite försent med att börja marknadsföring i måndags. Funderar på om det var rätt beslut av Rallyorganisationen att enbart tänka på snö. logistiken och hotellkapacitet, kanske man har glömt det sportsliga i sitt beslut att arrangera VM rallyt i Umeå . Ett krav uppfyller Umeå och det är snö, men det fanns och finns andra alternativ till orter där man vet vad ett VM rally betyder för orten, Sverige och för de rallyintresserade o aktiva. För de aktiva och alla funktionärer i Umeå kommer detta att bli en positiv upplevelse, Men vad får publiken, alla utländska turister och framförallt utländska journalister med sig från Umeå. Blir det en positiv upplevelse eller? . Det är ju inte bara det att Svenska Rallyt har fått en ny centralort utan det är ju också ett ödesrally, blir det ett nytt tre årskontrakt? eller är det så att det är sista året vi har ett VM rally på svensk mark. Här har svensk media en stor betydelse , och det är med stor besvikelse att inte Sveriges Radio centralt går in och stöttar den lokala P4 stationen som man hjälpt P4 Värmland i många år. Nu kommer man enbart att göra sekunder inlägg i samband med de korta nyhets o sport sändningen man har i sitt ordinarie program. Det måste vara en stor besvikelse för VD Glenn Olsson Svenska Rallyt. Det som är mest farligt i den mediala debatten är alla negativa kommentarer i de sociala medier, där det görs inlägg som saknar helt grund och där man tror att man vet allt. Sociala medier sprids över hela världen och just nu flödar det negativa inslag om Svenska Rallyt och speciellt om Rally Organisationen och samebyarna runt Umeå. Ingen vet hur rallyorganisationen jobbar och tar beslut då detta inte är offentligt men personligen tycker jag att beslutet om flytt togs redan 2020 och att man inte har allt på plats såsom tillstånd med mera klart 3 veckor före rallyt kan man kanske ifrågasätta. Jag har under senaste veckorna fått både mail o sms från bekymrade aktiva förare, team och journalister runt om i världen som frågar vad det vi i Sverige håller på med. Men nu är vi där och startfältet ser kanon ut , vi har två svenskar med i Rally 1 klassen i ett fabriksteam för full säsong. WRC2 klassen har många svenskar startande och det viktigaste det är kallt o mycket snö , så låt oss hoppas på ett succé rally VM i Umeå.

Dela

Läs mer

Imponerande debut för Mille Johansson /Johan Grönvall
18 årige Mille Johansson från Katrineholm och kartläsaren Johan Grönvall...
Rally Sweden 2024 Succé
Det blev stor succé för svenska VM rallyt 2024. Visserligen...
Han gjorde det igen
Oliver Solberg och Elliot Edmondsson höll för favorittrycket, och tog...
Esapekka Lappi Rally Sweden segrare 2024
Esapekka Lappi och Janne Ferm tog hem segern i årets...
Solberg leder med över minuten inför Power Stage
Oliver Solberg med kartläsaren Elliot Edmondsson är på väg mot...
Adrien Fourmaux på väg mot sin första podiumplats
Esapekka Lappi Hyundai leder totalt inför avslutade 3 sträckor imorgon....

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter