Skip to content

Historisk seger för Elfyn Evans i Finland

// Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Elfyn Evans skrev in sig Rally Finlands historie bok som första Walesare att vinna

Evans seger är också den fjärde raka seger för Toyota Teamet som har sin bas i Jyväskylä rallyts bas. Årets rally Finland var för första gången man körde i Oktober och det är också första gången i rallyts historia som det inte har varit någon hemmaförare som inte tagit någon sträckseger . Det är också för första gången sedan 2013 som det inte är någon Finländare på podium då Kris Meeke vann rallyt. Evans seger är hans fjärde i karriären och hans andra för året första var i Portugal. Det är också Toyota teamets fjärde seger på raken. Tidigare vinnare för Toyota Esapekka Lappi 2017, Ott Tänak 2018 och 2019. Årets var nog ett av tuffaste på länge ända sedan första sträckan var det en sekund kamp mellan Evans, Tänak och Breen båda i Hyundai. Inför dagens etapp var Walesaren i ledning med drygt 12 sekunder sekunder före Ott Tänak, en ledningsmarginal som Evans kunde hålla sista dagens 4 sista sträckor. Toyotas Kalle Rovanperä fick bryta rallyt inför Power Stage sträckan efter sina skador han fick igår då han körde rätt in i en grushög. Finnen hade ont i ryggen efter avåkningen och kunde inte fullfölja. Theirry Neuville bröt också rallyt inför sista dagen radioator problem på sin Hyundai. Esapekka som med hjälp av Toyota teamet kunde komma till start och gjorde succe i sin Yaris med en fjärde plats totalt hela 2,44,6 före VM ledaren Sebastien Ogier som inte hade ett bra finsk rally fick 1 minuts tidstillägg och 800 euro i böter efter att inte haft hjälm remmen på riktigt sätt. Gus Greensmith bäste M-sport förare dryga 2 minuter efter Ogier.

I WRC2 blev det en hemmaseger genom tidigare M-Sportföraren Teemu Suninen som i rallyt körde en Volkswagen Polo R5.

Dela

Läs mer

Imponerande debut för Mille Johansson /Johan Grönvall
18 årige Mille Johansson från Katrineholm och kartläsaren Johan Grönvall...
Rally Sweden 2024 Succé
Det blev stor succé för svenska VM rallyt 2024. Visserligen...
Han gjorde det igen
Oliver Solberg och Elliot Edmondsson höll för favorittrycket, och tog...
Esapekka Lappi Rally Sweden segrare 2024
Esapekka Lappi och Janne Ferm tog hem segern i årets...
Solberg leder med över minuten inför Power Stage
Oliver Solberg med kartläsaren Elliot Edmondsson är på väg mot...
Adrien Fourmaux på väg mot sin första podiumplats
Esapekka Lappi Hyundai leder totalt inför avslutade 3 sträckor imorgon....

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter