Skip to content

Han gjorde det igen!!

WRC:s yngste fabriksförare Kalle Rovanperä tog hem en dominerande seger i Acropolisrally. Den andra segern för året.

Efter åtta sträcksegrar och fenomenal körning kunde 20 årige flygande Finländaren Kalle Rovanperä ta hem segern i Acropolisrallyt 2021. Kalle satte in den avgörande stöten på dagens första sträcka Tarzan 1 23,37 km där han var absolut snabbast och var över 14 sekunder snabbare än Ott Tänak som blev tvåa efter en kamp om andra platsen med VM ledaren Sebastien Ogier 29,2 efter Tänak. Rovanperä som trots en ledning med över 40 sekunder inför rallyts Power Stage satsade allt och kunde ta hem full pott genom seger på sträckan. Att vara i ledning och ta full pott på Power Stage är något som är sällsynt om man går mot en rallyseger då kör man på säkerhet. Hela helgens Rally Acropolis rallyt handlade om Rovanperä och hans imponerande taktik körning. Det började redan på Shakedown där han var snabbast . Segern är den andra i hans WRC karriär , första kom i årets Rally Estonia . Efter det blev det en tredje plats i asfaltsrallyt i Belgien. Närmast väntar hemmarallyt i Finland för första gången i en WRC bil. 2019 gick till historien genom att vinna samtliga 23 sträckor i WRC 2 klassen i en Skoda Fabia i Finska VM rallyt . Rovanperä inleder hemmarallyt i Jyväskylä den 1 oktober med att fylla 21 år. I VM tabellen ökade Sebastien Ogier sin ledning till team kollegan Evans skiljer nu 44 poäng inför de tre återstående tävlingarna i årets WRC kalender. Finland, RACC och Rally Monza som bekräftades idag som ersättare till inställda Rally Japan. Ogier ser ut att gå mot sin 8:e raka VM seger.
I WRC 2 klassen blev det seger för Andreas Mikkelsen med nya kartläsaren Elliot Edmondsson, M-Sports Gus Greensmith fd kartläsare . Mikkelsen hade en kamp med Bulacia i stort sett hela rallyt men norrmannen kunde till slut vinna med 16,7 över teamkamraten i Toksport Bulacia. Nikolay Gryazin kom till det Grekiska rallyt i en ny bil för honom Ford Fiesta R2 blev trea över fyra minuter efter topp två. Mads Östberg hade en strulig helg med tekniska problem på sin Citroen C3 R2 , bröt på gårdagens sista sträcka och gjorde omstart idag där han tog hem Power Stage sträckan och fick med sig fem viktiga poäng. Mikkelsen leder nu WRC2 VM tabellen 22 poäng före nya tvåan Bulacia, Östberg nu trea 30 poäng efter landsmannen Mikkelsen. Oturen för Oliver Solberg fortsätter efter de senaste incidenterna i bland annat Rally Belgien , Fredagen slutade med stötdämpare problem, gjorde omstart på lördagen men en avåkningen på tredje sträckan gjorde att Hyundai föraren Solberg fick bryta rallyt.
Fransmannen Yohan Rossel segrade i WRC3 klassen 32 sekunder före polacken Kajetanowicz. Rossel som utökade sin VM ledningen i klassen med 50 poäng före just Kajetanowicz.

Dela

Läs mer

Oliver Solberg eget R5 team 2023
Oliver Solberg som under året haft en delat tredje styrning...
Prag inleder Central Europe Rally
För första gången sedan 1973 arrangerar tre länder, Tyskland, Tjeckien,...
JWRC premiär i Rally Sweden för femte året
Sedan lanseringen av nuvarande JWRC 2018, har Svenska Rallyt varit...
New Zealand ute, Chile och Mexico gör comeback 2023
FIA och WRC promotorn presenterade idag WRC kalendern för 2023,...
Rally EM i Värmlandskogarna 2023
Royal Rally of Scandinavia heter Sveriges nya rallyfestival som från...
Hässleholm MK räddar rally SM
Efter att Fagersta MK hoppade av som arrangör av stora...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter