Skip to content

Två snörallyn i 2022 WRC Kalender?

Blir det både Finland och Sverige i WRC kalendern 2022?

Ett beslut om datum för Svenska Rallyt och 2022 WRC kalender kan komma nu på fredag den 8 Juli i samband med FIA:s World Motor Sport Council möte.

2022 års WRC kalenders första halva kommer att ta hänsyn till den rådande Covid19 pandemin, som FIA tror kommer påverka den första halvan av 2022 års säsong. En av konsekvenserna blir att man gör en koncentration på att hålla WRC inom Europas gränser. Monte Carlo rallyt inleder som vanligt, även om det finns en liten risk att det blir inställt då det enligt källor pågår en konflikt internt om att flytta rallyt tillbaka till Monte Carlo regionen, medan en del av organisationen vill vara kvar i GAP regionen. Beslut skulle ha kommit från Automobile Motor Club i Juni men ännu är inget offentliggjorts. Men risken är nog liten att vi inte ska få se Monte Carlo rallyt i Januari, speciellt när man skall fira sitt 90 årsjubileum. Svenska Rallyt kommer för första gången sen man kom med i kalendern , köras med Umeå som bas . Det är sista året på det tre åriga kontrakt man skrev 2019. Rallyt brukar köras andra helgen i Februari men nu finns ett förslag på 24-27 Februari.

Två snörallyn i Februari ?
Arctic Rally Finland fick ju som bekant hoppa in som WRC arrangör med Tomtens hemort Rovaniemi som bas, efter att Svenska ställdes in på grund av Covid19 Pandemin. Ett Finskt rally som blev succé och i våras kom besked från Finska motorsport-organisationen AKK att man gärna ställer upp en gång till som WRC arrangör i Finska Lappland. Möjligheten finns att man kommer med i kalendern redan nästa år och att vi då får två snörallyn i samma månad. Ett koncept som skulle uppskattats av teamen och det skulle inte heller kosta så mycket för teamen . Och helt logiskt skulle det var möjligt då det bara är 40 mil mellan Rovaniemi och Umeå. Det skulle förklaras varför Svenska Rallyts datum till slutet av februari istället för början.

Kroatien och Safari även 2022
Enligt säkra källor kommer nykomlingarna 2021 Rally Croatia och Safari Rallyt finnas med i nästa års kalender. Tredje nykomlingen i kalendern, Belgiska Rally Ypres blir nog också kvar då de båda tidigare asfaltstävlingarna Rally Tyskland och Corsica inte längre finns med i diskussionerna för comeback. Japan som gör debut i år efter ställts in 2020 blir nog kvar som finaltävling, dels för att man är ett av få rally utanför Europa och att idag är två fabriksteamen beroende av Asien marknaden .

Rally Australia planerar comeback 2023

Mexico har lämnat ansökan för comeback i kalendern 2022 men väntas inte komma med. Rally Sardinien , Estonia, Acropolis rally, Rally Finland och Spanska Rally de Espana väntas alla få plats i 2022 kalender. Rally Australia som inte körts sedan 2018 planerar för comeback till 2023 och har fått fullt stöd av FIA,s rallybas Yves Matton. USA närmar sig ett inträde allt mer och kommer enligt uppgifter vara kandidat rally redan nästa år.

Dela

Läs mer

Starkt startfält WRC2:s första asfaltsrally
WRC2 klassen växer sig allt starkare deltävling efter deltävling i...
VM ledaren Sebastien Ogier i Rally Croatia
Sebastien Ogier som inför årets säsong skulle vara deltidsförare för...
USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter