Skip to content

Svenska Rallyt flyttar till Umeå

Det blir ett VM rally i Sverige nästa år. Med Umeå som bas . Men inget treårskontrakt klart ännu.

Idag presenterade Rally Sweden och WRC promotor nytt koncept för Rally Sweden. Torsby och Värmland lämnar WRC cirkusen efter 48 år som rally VM centra. Svenska Rallyt som har ett år kvar som VM arrangör, flyttar till Umeå 72 mil norrut från dom senaste årens rallcentra Torsby. För att kunna garantera ett vinterrally fanns det krav främst från FIA att det skulle vara ett snörally, Och Svenska Rallyts VD har under året jobbat för att säkra rallyt i Sverige.
Glenn Olsson säger i ett uttalande:
-”En mer snösäker region längre norrut är ett grundläggande krav och att kunna tillhandhålla historiska väderuppgifter var centralt för beslutet. Umeås styrka förutom ett stabilt vinterklimat, inkluderar bra hotellkapacitet, i kombination med serviceplatsen och högkvarter på mässområdet Nolia, ett livligt näringsliv och potentialen att locka många fans. Östersund och Luleå presenterade också starka bud och framför allt stort engagemang, men i stort sett är Umeås ett mer attraktivt koncept för Rally Sweden” Säger Olsson
Flera alternativ har funnits, men Umeå ansågs som bästa alternativ ur alla perspektiv logistik, specialsträckor inom 50 km från Umeå där enligt uppgifter Serviceplatsen skall finnas.
Fias.Rallydirektör Yves Matton är nöjd med beslutet:
-”Att flytta norrut var ett måste, med tanke på de utmaningar vi upplevt de senaste åren. Jag vill berömma Rally Sweden-arrangörernas ansträngningar för att ha kommit med alternativ och säkrat den här lovande nya basen i Umeå för nästa års evenemang. det är chansen att säkerställa de rätta vinterförhållandena som vi all drömmer om för ett snörally” avslutar Matton.
Svenska Rallyt har avtal fram till nästa år och ett nytt treårsavtal är ännu inte på plats men alla parter är övertygade om att det kommer vara klart inom kort.

Dela

Läs mer

34 anmälda på 14 timmar till SM premiären
Lima MS blir första arrangören ut i 2023 stora SM...
P-G Andersson i nytt team inför SM 2023
P-G Andersson med kartläsaren Anders Fredriksson SM vinnare 2022, hade...
RACC rallyt ute ur WRC kalendern efter 28 år
Det Spanska VM rallyt, Rally Catalunya kom med i WRC...
Oliver Solberg eget R5 team 2023
Oliver Solberg som under året haft en delat tredje styrning...
Prag inleder Central Europe Rally
För första gången sedan 1973 arrangerar tre länder, Tyskland, Tjeckien,...
JWRC premiär i Rally Sweden för femte året
Sedan lanseringen av nuvarande JWRC 2018, har Svenska Rallyt varit...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter