Skip to content

Acropolisrallyt tillbaka ?

Jari-Matti Latvala tog sin första seger i Acropolisrallyts sista WRC rally 2013 // McKlein/Red Bull Content Pool //

Det grekiska Acropolisrallyt på väg in i WRC kalendern igen.

Acropolisrallyt var ett av de mest populära och klassiska  VM rallyna från 1973 till 2009. Efter två års uppehåll gjorde man comeback 2011, för att 2013 tacka nej till fortsatt VM rallyarrangör, på grund av ekonomiska problem. Nu har den grekiska staten gått in med stöd för ett VM rally 2022. Som ett steg i att man menar allvar med comeback 2002, så har man tillsammans med FIA och WRC promotorn gått in som reservtävling under 2021. WRC Promotorns nya VD Siebel säger i ett uttalande att han tror med all säkerhet att Acropolis kommer att finnas med i WRC inom en snar framtid. Från 2014 till 2018 fanns med i ERC kalendern.
Första året som det grekiska rallyt var med i VM 1973 vann Fransmannen Jean-Luc Therier i en Alpline-Renault A110 1800. Första svensk att vinna var 1976, Harry ”sputnik” Källström i Datsun Violet 160J.  Björn Waldegård har två segrar 1977 och 1979, Stig Blomqvist var den senaste svensken som vann rallyt 1984 i Audio Quattro A2. Jari-Matti Latvala var den senaste att vinna rallyt 2013 i Volkswagen Polo R WRC 2013.  Finska förare har dominerat med 9 segrar, två före Frankrike. Colin McRae har flest segrar 5 stycken under åren 1198-2002.

Förutom. Acropolisrallyt är  Turkiet, Litauen ,Belgien, Monza reservdeltävlingar 2021.

Dela

Läs mer

USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...
Ogier på väg mot sin sjunde Rally Mexico seger
Sebastien Ogier är på väg att sätta ännu ett nytt...
Oliver Solberg segrade alla sträckor på lördags etappen
För WRC 2 har rallyt turbulent , hittills har man...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter