Skip to content

Hyundai:s teamchef Andrea Adamo reflektar över säsongen 2020

Photographer: Helena El Mokni Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Hyundai Motorsport tog sin andra raka Märkes VM titel i helgens WRC final ACI Rally Monza. Sedan inträdet i WRC som team, har det blivit 17 segrar, inklusive årets, tre segrar, Monte-Carlo Thierry Neuville/ Nicolas Gilsoul, Rally Estonia Ott Tänak/ Martin Järveoja samt Rally Sardinien Dani Sordo/Carlos de Barrio.

 

Vi låter Teamchefen Italienaren  Andrea Adamo sammanfatta säsongen

 

Andrea, hur sammanfattar du 2020?
-Det har varit ett stormigt år, och jag måste säga att världen har förändrats under 2020. Den globala situationen har berört på alla möjliga sätt och vi har varit tvungna att sätta det personliga i första hand. För det första är jag stolt över mitt team, för det sätt på vilket de har hanterat denna pandemi och dess konsekvenser. De har varit redo att göra det bästa vid varje tillfälle, att göra dom tester o rallyn vi kunde och gått in med passion och engagemang, och kämpa för den andra raka Märkes VM titeln, Jag är ödmjuk inför det tillvägagångssätt som varje medlem i vårt team visar
Om du ser tillbaka till början av säsongen, hur viktigt var det att vinna Monte-Carlo?
-Min reaktion på segern i Monte visade hur känslosamt det resultatet blev, för mig personligen och för teamet. Jag har speciella minnen från just Monte Carlo rallyt, efter att ha följt den noga på radion och i tidningar i mina yngre år. Att vara där med mitt folk, och att se Thierry och Nicolas, var verkligen fantastiskt. Det var en perfekt start på säsongen
Det blev tre segrar för teamets förare i år, hur har de alla samarbetat?
-Det bästa med 2020, den största tillgången jag kan ta från året är hur våra förare och kartläsare har arbetat tillsammans som ett team. De har delat sina intryck och erfarenheter med målsättning att ha samma inriktning till ett gemensamt mål: att förbättra bilen och bygga upp vår strävan till en ny mästerskapstitel. Vi hade fem otroliga förare o kartläsare- Thierry/Nicolas, Dani/Carlos, Craig/Paul, Seb/Daniel och för första gången Ott/Martin-som alla gav speciella ögonblick, oavsett om de vunnit eller hamnat på pallen under säsongen. Jag är verkligen nöjd med hur de delade sina instinkter med alla andra. Det var en sann laginsats och jag är tacksam för deras bidrag till vår titel.
Fanns det ett viktigt ögonblick som berörde mästerskapstiteln under säsongen?
-Enligt min mening kommer anledningen till att vi kunde ta vår andra Märkes VM titel, var vårt debriefing mötet efter Rally Mexico. Vi hade en ordentlig diskussion efter tävlingen där vi diskuterade de saker som vi inte arbetat med, mötet varade i fem timmar. Vi spårade tydligt ut hur vi skulle vara tvungna att förbättra vissa områden. Det var ett öppet och uppriktigt möte som ledde till det intensiva vi gjorde under ”lockdown” från vår bas i Alzenau.Vi kom tillbaka i Estland med en seger och även en andra plats som visade resultatet av vårt arbete.
Hur svårt var det att vara teamchef i denna pandemi som härjat och fortfarande härjar?
-Vad alla såg var att gruppera om teamarbetet, under ytan var det en utmanande period med en mycket verklig personlig effekt. Jag var tvungen att hantera processen att få mitt folk tillbaka sina hemländer, hålla alla lugna. Vi hade en del interna diskussioner för att hålla saker igång och med fokus på att sätta våra kolleger i första hand. Det var och förblir en hjärtskärande situation. Det har varit Berg o Dalbana på ett ¨år, men vi hoppas att de senaste rallyna har gett fansen någon form av njutning.
Vad är nästa för Hyundai i WRC?
-Med WRC kan vi aldrig sluta jobba. Det är viktigt att reflektera över 2020, särskilt under detta speciella utmanande år, men vi måste redan nu rikta vår uppmärksamhet på 2021 och till Monte-Carlo. Vi har en plan fast och schema att följa. Vi har sett i år att Monte-Carlo är oerhört nära så vi kan inte vila för mycket om vi vill göra  ett mästerskaps hat-trick nästa år.

 

Dela

Läs mer

VM ledaren i Croatien
Oliver Solberg som efter 1 seger (Svenska Rallyt) och en...
Starkt startfält WRC2:s första asfaltsrally
WRC2 klassen växer sig allt starkare deltävling efter deltävling i...
VM ledaren Sebastien Ogier i Rally Croatia
Sebastien Ogier som inför årets säsong skulle vara deltidsförare för...
USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter