Skip to content

Toyota satsar på femte raka segern

Kalle Rovanperä (FIN) Jonne Halttunen (FIN) Of team TOYOTA GAZOO RACING WRT celebrate on the podium in first place after winning the World Rally Championship in Porto, Portugal on 5/14/2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202305140786 // Usage for editorial use only //

För första gången under säsongen 2024 kommer teamet att kunna räkna med båda sina världsmästarförare, Kalle Rovanperä och Sébastien Ogier: vinnare av de två senaste omgångarna i Kenya respektive Kroatien. Rovanperä siktar på att vinna i Portugal för tredje året i rad, medan Ogier har vunnit tävlingen fem gånger och delar rekordet för flest segrar med Markku Alén.
Elfyn Evans är också en tidigare vinnare i Portugal: hans seger 2021 är en av fyra raka segrar av TGR-WRT där sedan 2019. Evans är för närvarande bara sex poäng från ledningen i förarmästerskapet efter en konsekvent start på sin kampanj, med tre pallplatser från fyra evenemang. Medan teamet har nominerat de tre tidigare Portugal-vinnarna för att bidra till tillverkarnas mästerskap, som de för närvarande leder med sju poäng, kommer Takamoto Katsuta också att sikta högt på ett evenemang som han har presterat starkt på tidigare.
Portugal blir det första av sju rallyn i rad på grus. Tävlingen är baserad i norra delen av landet runt den näst största staden Porto, med serviceparken belägen i närliggande Matosinhos. Sträckorna är snabba men tekniska till sin natur, med en yta som vanligtvis är mjuk och sandig först men som ofta blir stenig och spårig för det andra passet.
Sträckan liknar tidigare års, med rallyt som börjar söderut runt den historiska staden Coimbra. I år börjar tävlingsmomenten på torsdag kväll med superspecialen Figueira da Foz som kördes på fredagen förra året. Fredagen innehåller fortfarande extra sträckkilometer med Mortágua-testet som nu körs både i början och i slutet av dagen. Det är en av fyra sträckor som ska köras två gånger runt Arganil, som är värd för en däckmonteringszon mitt på dagen.
Lördagen är rallyts längsta dag med 145,02 tävlingskilometer. En upprepad slinga med fyra sträckor i Cabreira-bergen nordost om Porto inkluderar Montim samt Amarante, säsongens hittills längsta sträcka på 37,24 km. Ytterligare en superspecialsträcka på rallycrossbanan i Lousada körs på kvällen. Söndagen bjuder på två passeringar av Cabeceiras de Basto och den berömda Fafe, som fungerar som rallyts avslutande Power Stage.
GR Yaris Rally2 kommer också att vara välrepresenterad i WRC2 med åtta anmälda exemplar – det största antalet på något rally hittills under debutsäsongen. Sami Pajari (Printsport), Georg Linnamäe (RedGrey), Roope Korhonen (Rautio Motorsport) och Jan Solans (Teo Martín Motorsport) får sällskap på startlistan av TGR WRC Challenge Program-duon Yuki Yamamoto och Hikaru Kogure plus två förare som gör debut i bilen: Australiensaren Lewis Bates (Neal Bates Motorsport) och fransmannen Jean-Michel Raoux (ERACE WRT).

”-Jag ser verkligen fram emot Portugal. Det är ett rally som jag verkligen gillar. Det finns många fans och en fantastisk atmosfär, och sträckorna har mycket fina egenskaper. De verkar passa mig ganska bra: vi har haft några riktigt fina framgångar där under de senaste två åren. Självklart är vårt mål att försöka vinna igen i år, men det är aldrig lätt. Alla toppförare känner till sträckorna ganska väl, så tempot är oftast ganska högt och det kan bli en ganska jämn kamp där. Kanske kan vår position på vägen hjälpa oss, men vi måste se vad vädret gör, för regn kan verkligen förändra saker och ting.” säger Kalle Rovanperä

Sebastien Ogier:
”Jag är glad över att återvända till Portugal efter ett år borta. Det är ett land som jag har många goda minnen från, kanske lite mer från när rallyt kördes i söder snarare än i norr. Men stämningen är alltid på topp där och jag ser fram emot det. Det är ett rally där vi normalt sett inte ska ha någon nackdel med vår vägposition, och kanske kan det till och med gynna oss lite – men det är för tidigt att säga säkert eftersom det också kan komma kraftigt regn där ibland. Det blir första gången på ett tag som jag tävlar på grus, men vi hade ett bra test förra veckan och jag ser fram emot rallyt.”

Dela

Läs mer

Portugal två år till
I samband med helgens Rally Portugal, skrevs nytt tvåårskontrakt mellan...
87 anmälda till Sardinien, Oliver enbart i RC 2.
Rally Portugal avslutades i helgen med Sebastien Ogier som segrare....
60:e seger för Sebastien Ogier
Sebastien Ogier och Vincent Landadis tog hem helgens 57:e upplaga...
Solans på väg mot sin första WRC 2 seger
26 årige spanjoren Jan Solans i en Toyota GR Yaris...
Flodin vann SM premiären på grus i Nyköping
I helgen avgjordes tredje deltävlingen i rally SM , den...
Sebastien Ogier på väg mot sin sjätte Portugal seger
Sebastien Ogier leder Rally Portugal med 11,9 sekunder över Ott...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter