Skip to content

Ott Tänak efterlyser en plan.

Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Ott Tänak känner en oro för fortsatta COVID 19 konsekvenser även 2021 för WRC kalendern, och vill ha en plan.

Endast fem av den ursprungliga kalenderns tävlingar för 2020 kunde köras . Åtta deltävlingar ställdes in, Argentina,Portugal,Kenya,Finland, Nya Zealand, Japan ,England och Tyskland och nu även ersättningstävlingen Rally Ypres , och det är stort frågetecken kring den sena inhopparen Rally Monza(3-6 December)kan köras, ett beslut väntas inom kort. 2021 inleds i Monte Carlo där cnetralorten GAP har infört landets skarpa restriktioner , Frankrike har haft en kraftig ökning av antal smittande under senaste tiden, arrangören har redan vidtagit en COVID -19 plan. Svenska VM Rallyt, 11-14 Februari  andra deltävlingen i nästa års kalender. Väntar på besked från berörda myndigheter vilka publikbegränsningar som skall gälla, och kräver ett besked innan jul. Kommer begränsningrna att vara  lika hårda som i dagsläget, så blir det inget VM rally i Sverige 2021.
Detta har gjort att världsmästaren Ott Tänak kräver en komkret plan från FIA som gör att WRC kan köras på ett säkert sätt nästa år.  Till motorsport.com säger Ott Tänak
De nuvarande omständigheterna i världen är extrema, men ändå är det synd att se hur andra motorsporter har möjlighet att arbeta fram en plan för att hantera Covid19  och kan arrangera tävlingar i säkert Covid 19 arrangemang. Jag hoppas WRC kan göra det samma nästa år. Nästa år ser inte annorlunda ut, och om vi fortsätter samma strategi då kommer vi inte ha något WRC.
-Att var värd för ett internationellt mästerskap är en stor utmaning och kräver ett nära samarbete mellan alla parter. Och Covid 19 gör det omöjligt att säga om en WRC runda skulle gå av stapeln eller inte. Den typ av rally vi arrangerar berör hela samhällen som vi besöker-vi kan inte isolera oss från den miljön som finns runt om oss. Covid-19 situationen utvecklas snabbt och varje land, region har olika regler och restriktioner för att hantera pandemin. I detta sammanhang är det svårt, och i vissa fall inte möjligt att fastställa en tidsfrist för om ett WRC Rally skall äga rum eller inte .Säger FIA:s Rally Direktör Yves Matton till motorsport.com 

WRC Kalender 2021
21-24 Januari Rallye Monte Carlo
11-14 Februari Rally Sweden
22-25 April Rally Croatia
20-23 Maj Rally Portugal
3-6 Juni  Rally Italia
24-27 Juni Safari Rally Kenya
15-18 Juli Rally Estonia
29 Juli-1 Augusti Rally Finland
19-22 Augusti Rally UK
9-12 September Rally Chile
14-17 Oktober Rally Spain
11-14 November Rally Japan

Dela

Läs mer

Oliver Solberg/Elliot Edmondson segrare i tufft WRC 2
Oliver Solberg/Elliot Edmondson kunde ta hem sin andra seger i...
Ott Tänak/Martin Järveoja tog sin andra Chile seger
Ott Tänak och Martin Järveoja dominerade årets Rally Chile och...
Oliver Solberg i 25,3 sekunders ledning inför sista dagen
Oliver Solberg /Elliot Edmondson leder WRC2 klassen inför Rally Chiles...
Tänak går till nattvila med 58,3 sekunder inför sista dagen
M-Sports Ott Tänak har dominerat Rally Chile efter 7 sträcksegrar...
Längsta sträckan rena däckslakten
Rally Chiles längsta sträcka Maria de las Cruces 28,72 km,...
Oliver Solberg tog över ledningen på första sträckan
Efter att WRC2 ledaren tappade över 36 sekunder på dagens...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter