Skip to content

181 kilometer asfaltsträckor väntar Oliver Solberg

Oliver Solberg/Aaron Johnston leder ERC1 Junior inför tredje deltävlingen i ERC - Photo Frédéric Le Floc'h / DPPI

Det Portugiska rallyt Fafe Montelongo, tredje deltävlingen i årets ERC är enbart på asfalt, Oliver Solberg som i första EM deltävlingen Rally Di Roma Capitale överraskade med att en tredje plats i sitt första asfaltsrally i karriären och som leder ERC 1 Junior efter seger i Rally Leipäja är den enda svensken i det portugiska rallyt 3–4 oktober.

Fafe Montelongo rallyt avgörs i norra delen av Portugal, med orten Fafe som central, Totalt skall 181,44 kilometer SS avverkas fördelat på 18 specialsträckor på snabba, snäva och hårnålskurviga asfaltsträckor, som ingen av 38 deltagare har kört tidigare. Oliver Solberg är den enda svensken i startfältet.
-Det är milt sagt en speciell resa till Fafe för att köra asfaltsrally, På ett sätt är det synd att vi inte får köra de kända grussträckorna och testa det enorma hoppet, men det positiva är att vi kommer att köra helt nytt rally med nya specialsträckor. Och eftersom ingen har kört tävlingar där tidigare har ingen heller någon fördel. Det kommer att göra kampen om EM titeln jämnare för alla, säger Oliver Solberg och fortsätter.
Jag hoppas att Fafe-rallyt blir något enklare än Rom rallyt, Nu har jag åtminstone lite erfarenhet av hur bilen beter sig på asfalt. Men jag måste ha tålamod och acceptera att jag fortfarande är tidig i en inlärningsprocess, säger den nyss fyllda 19 år Oliver.
Solberg kommer till start precis som de tidigare EM rallyna Rally De Capitale och Rally Liepäja  i sin egna Volkswagen Polo R5. Ryssen och EM mästaren från 2018 Alexey Lukayanuk är bara fyra poäng i ERC1 driver klassen före Oliver som efter tredje platsen i Rally De Roma Capitale och seger i Rally Leipäja leder ERC1 junior med 50 poäng före Luxemburgaren Gregorie Munster.  Dennis Rådström som hoppade av JWRC för satsning i EM under året finns inte bland dom anmälda, Rådström är 34 poäng bakom Ken Torn i klassen ERC3 Junior. Inte heller EM satsande Adam Westlund finns bland dom anmälda. WRC föraren för Hyundai Craig Breen fortsätter sin ERC satsning för det nya däckmärket MRF Tyres tillsammans med Hyundai Motorsport. Breen som i sin senaste WRC start tog en andra olats i Rally Estonia. Förutom Breen kör även finländaren för det Indonesia däckmärket MRF Tyres. Precis som alla andra rallytävlingar kommer även det portugiska rallyt köras utan publik på grund av Covid-19 restriktionerna i landet.
I det Portugiska rallyt ingår FIA ERC 7 klasser, Topp tre
ERC 1. Alexey Lukayanuk 70 p, Oliver Solberg 66p, Craig Breen 40p
ERC2.  Zelindo Melegari 62 p, Dmitri Feofanov 47p, Tibor jr Erdi 40p
ERC3.  Ken Torn 79, Josep Bassas 44, Dennis Rådström 38
ERC1 Junior. Oliver Solberg 80 p, Gregory Munster 49 p, Emil Lindholm 48
ERC3 Junior, Ken Torn 79 p, Dennis Rådström 45p, Josep Bassas 44p
Efter Fafe Montelongo rallyt återstår tre deltävlingar
Rally Hungary 6–8 november
Rally Islas Canarias 26–28 november
SPA Rally 11–13 december
Deltagarlista och tidtabell hittar du på hemsidan under Rally Fafe Montelongo.

 

 

Dela

Läs mer

Rally SM 2024 börjat ta form
Från och med 2024 kommer rally SM drivas i Bilsportförbundet...
Vilken födeldagspresent för Isak Reiersen
Isak, som idag 25 november fyller 20 år .Svensk juniormästare...
England i ERC 2024
Idag presenterades ERC kalendern för 2024. Tre nya arrangörer fins...
Kalle Rovanperä deltisförare 2024
Idag presenterade Toyota Teamets sin Line Up för 2024. Tvåfaldige...
Takamoto Katsuta Rally Japans stjärna med 9 sträcksegrar
Rally Japans hemmaförare Takamoto Katsuta med kartläsaren Aaron Johnston gjorde...
Elfyn Evans vinnare av Rally Japan
34 årige Walesman Elfyn Evans med kartläsaren Scott Martin dominerade...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter