Skip to content

Efter 174 dagar är det dags .

Efter 174 dagars ofrivilligt uppehåll av WRC, på grund av COVID-19 pandemin, är det nu dags för omstart. Först ut är Rally Estonia med start den 4 september som för första gången arrangerar ett WRC rally  . Ett rally i 2019 års världsmästare Ott Tänaks hemma land . 17 specialsträckor skall avverkas på tre dagar för dom 60 anmälda.

Rally Estonia som förutom WRC klasserna 1-3 även är omstart för JWRC , där Tom Kristensson leder efter en körd deltävling,Svenska Rallyt.  I WRC klassen är det 11 anmälda förare . Där samtliga tre fabriksteam har anmält tre förare, Toyota som förutom VM ledaren Seabstien Ogier/Julien Ingrassia, Eflyn Evans/Scott Martin Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen även anmält Japanen Takamot Katsuta med engelska kartläsaren Daniel Barritt.  Hyundai med hemmaföraren och storfavoriten till segern i Estonia rallyt Ott Tänak/Martin Järveoja . Ott som har kört rallyt 4 gånger och vunnit tre gånger,  förutom Tänak finns Thierry Neuville/ Nicolas Gilsoul  i teamet och som vanligt skiftar teamchefen förare till tredje bilen som nu tilldelats Irländaren Craig Breen/ Paul Nagle dom tre Hyundais fabriksförare kommer fransmannen Pierre-Loius Loubet/Vincent Landais i I20 coupe WRC, Loubet som är anmäld för ett  farmarteam   Hyundai 2C Competition  har kontrakt för resterande tävlingar i år och även för hela nästa år. M-Sport med dubbelt finskt till start Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen, Esa-Pekka Lappi/Janne Ferm samt engelsmannen Gus Greensmith/Elliot Edmondson. I  WRC 2 klassen (tidigare WRC2pro) finns klassledaren Mads Östberg anmäld för PH sport i Citroen C3 R5, Pontus Tidemand/Patrik Barth som har kontrakt med Toksport för året får en ny stallkamrat till Rallyt, Eivind Brynildsson/Iika Minor båda i Skoda Fabia Evo , Nicolas Gryazin , Ole Christian Veiby , Andreas Fourmax är dom övriga tre i klassen.  WRC3 klassen har lyckats samla 17 deltagare från 17 olika länder (kartläsare inräknad) , Skoda dominerar som bilmärke i klassen med 6 startande följt av Volkswagen och Ford båda fem förare , Oliver Solberg med codrivern Aaron Johnston  som kört två deltävlingar i ERC efter coronaomstarten med en tredje plats och en seger som resultat.
Efter en körd deltävling Svenska Rallyt är det dags  för andra i JWRC.  Tom Kristensson/ Joakim Sjöberg leder mästerskapet efter vinst i snörallyt nio poäng före Lettlands Märtin Seeks/Renas Francis. 12 förare är anmälda till JWRC i Estonia rallyt, Pontus Lönnström/Stefan Gustavsson gör sin andra start i klassen..

Rally estonia startar på fredagen 4 Augusti  med Shakdeown på förmiddagen och en så kallad superspecial på kvällen 1,98 km. Rallyts längsta sträcka Prangli 20,23 km  körs två gånger på lördagen , Rallyt avslutas på söndag 6 Augusti ,lunch med Power Stage sträckan Kambja 20,05 km.

Dela

Läs mer

34 anmälda på 14 timmar till SM premiären
Lima MS blir första arrangören ut i 2023 stora SM...
P-G Andersson i nytt team inför SM 2023
P-G Andersson med kartläsaren Anders Fredriksson SM vinnare 2022, hade...
RACC rallyt ute ur WRC kalendern efter 28 år
Det Spanska VM rallyt, Rally Catalunya kom med i WRC...
Oliver Solberg eget R5 team 2023
Oliver Solberg som under året haft en delat tredje styrning...
Prag inleder Central Europe Rally
För första gången sedan 1973 arrangerar tre länder, Tyskland, Tjeckien,...
JWRC premiär i Rally Sweden för femte året
Sedan lanseringen av nuvarande JWRC 2018, har Svenska Rallyt varit...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter