Skip to content

Kandidat 3: Ott Tänak

Bild: Toyota Gazoo Racing WRC

Vi fortsätter vår presentation av kandidaterna  till  årets VM titel, Idag har turen kommit till sista kandidaten Ott Tänak  som har 23 poäng upp till Sebastien Ogier och 20 till Thierry Neuville. I helgens final på andra sidan jordklotet finns 30 poäng för vinnaren att köra om. Estländaren Tänak är uppväxt i byn Kärla på Estland. Började sin karriär redan som 14 åring med start i Saaremaa Rallysprint med en Volkswagen Scirocco , Första rallyt utanför Estland 2006 var Rally Norway för Syrrus Rally Team med kartläsaren Hanno Löpp i en Renault Clio. 2009 blev det första start i WRC N4 klassen, Vodafone Rally de Portugal med en nionde plats i klassen och 20:e totalt med en Subaru Ompreza STi N14 och  Kuldar Sikk i högersätet. 2012 blev det ett fabrikskontrakt med M-Sport WRT med en tredje plats i RACC rallyt som bäst. 2014 blev ett år utan start i WRC för att 2015 återigen finnas  då för   både D-Mack och M-sport WRT . 2015  blev det  comeback i M-sport teamet som sträcktes sig fram till sista tävlingen 2017 . Årets säsong i Toyota teamet har ju minst sagt tagit Estländaren in i WRC toppen med fyra segrar och två andra platser tillsammans med kartläsaren Martin Järveoja.

Fakta
WRC start: 91
WRC  segrar: 6
WRC Podium: 17
Första WRC start: Vodafone Rally de Portiugal 2009
Första WRC seger: Rally Italia Sardegna 2017
Första podium plats: Rally Italia Sardegna 2012
Sträcksegrar: 142
Första Sträckseger: Rally Sweden 2012 SS14 Hagfors Sprint 1
Totalt antal VM poäng: 607

 

 

 

Dela

Läs mer

Oliver Solberg eget R5 team 2023
Oliver Solberg som under året haft en delat tredje styrning...
Prag inleder Central Europe Rally
För första gången sedan 1973 arrangerar tre länder, Tyskland, Tjeckien,...
JWRC premiär i Rally Sweden för femte året
Sedan lanseringen av nuvarande JWRC 2018, har Svenska Rallyt varit...
New Zealand ute, Chile och Mexico gör comeback 2023
FIA och WRC promotorn presenterade idag WRC kalendern för 2023,...
Rally EM i Värmlandskogarna 2023
Royal Rally of Scandinavia heter Sveriges nya rallyfestival som från...
Hässleholm MK räddar rally SM
Efter att Fagersta MK hoppade av som arrangör av stora...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter