Worldrally.se

WRC avvaktar till sista minuten

FIA och WRC promotor vill vänta till sista minuten, innan man flyttar fram eller stryker någon av kvarvarande WRC rallyn, Finland, New Zealand, Wales, Tyskland, Turkiet o Japan. Vi måste köra åtminstoende 4 deltävlingar till år säger WRC promotor VD Oliver Ciesla.

Alla länders restriktioner på grund av COVID-19, fortsätter att sätta stopp för WRC. Närmast i farozonen är Rally Finland, som visserligen lättat på restriktioner från igår 1 Juni, men fortfande är gränserna mot bland annat Sverige stängt och ett nytt besked från grannlandet Finland väntas komma tidigast den 15 Juli ,  endast 3 veckor före utsatt datum för Neste Rally Finland 2020 6-9 Augusti, Frågan är om organisationen för rallyt har råd att vänta så länge och framförallt hinner man organisera allt. Många andra motorsporter har ställt in många deltävlingar. Men WRC promotorns VD Oliver Ciesla säger i en intervju till motorsport.com. –Det värsta är att ställa in något rally från calendern innan pandemin siutationen börjar gå över i länderna. För vissa rallyn är vi tvugna att hitta nya datum, och det kan vi inte göra förrän än vi vet om vi kommer in i berört land, det vill säga, reglerna för varje land där vi har ett rally, som Finland,Tyskland,Turkiet,Japan och Italien, men också vad det finns för möjligheter att komma tillbaka till inställda rallyn. Vi måste vänta och se hur det kommer att se ut kommande månad, för att besluta om september,oktober och november.

Rally Finland som skulle bli omstart för WRC ligger i riskzonen att ställas in, eller flyttas, en flytt till september eller oktober ser dom finländska arrangörerna som en omöjlighet i dagsläget, då man anser sig inte kunna få ihop dom drygt 4000 volontärer i höst, men tror sig inte heller få mycket publik. Rally wales är i dagsläget inte i någon fara om myndigheterna fortsätter lätta på restriktionerna.  På frågan om hur många rallyn det kan bli 2020 svara Oliver Ciesla:-Jag vill säga sju till nio, men det kan också bli mellan fyra och sex.

Corona epedimin har kostat pengar för både team och WRC promotor , pengar som man måste få tillbaka på något sätt , därför kommer vi att lägga fram ett förslag om färre rallyn 2021 avslöjar Ciesla. WRC promoter kommer att presentera kalendern för 2021 i slutet av denna månad och Word Sport Council kommer ta beslut om 2021 på sitt i september. Cielsa tror också att en eller två arrangörer som var med i kalendern i år kommer att lämna återbud inför 2021.