Worldrally.se

Samarbetspartner

Rally RACC 2019

Ott Tänak säkrade sin VM titel i det Spanska mix rallyt RACC. Hyundai tog sin första Spanien seger  någonsin i rallyts 28 åriga historia, en seger som blev dubbelt för det Koreanska bilmärket. Thierry Neuville vann,  hemmaföraren Dani Sordo och teamkamraten i Hyundai, på en tredje plats. Sebastien Loeb som vunnit i Spanien 9 gånger, senast 2018, gjorde ju inhopp i Hyundai blev fyra. Thierry Neuville som också blev den tionde förare som icke var fransman eller spanjor i rallyt  RACC . Ott Tänak som lyckades klättra upp till tredje plats på lördagen och lyckades knipa andra platsen på sista sträckan och var snabbast på power Stage sträckan som gav fem extra poäng ,vilket  säkrade VM titeln och den första i WRC historien som kommer  från Estland.  Största hotet till VM titeln inför rallyt var Sebastien Ogier, som vunnit rallyt tre gånger tidigare, Fransmannen i Citroen  fick problem redan på fredags morgonens andra sträcka, Hydralik problem grusade Ogiers chanser till VM titeln,  Ogier slutade på en åttonde plats totalt. Kris Meeke som fått nytt förtroende i Toyota stallet till 2020, låg ända fram till SS8 Querol och kämpade om topp tre platsen med Sordo o Loeb, men Engelsmannen visade sitt ”gamla jag” och körde av på sträckan, vilket gjorde att han fick bryta lördagens etapp och en toppplacering var borta. Jari-matti som ”hänger” löst i Toyota teamet, var tvungen att prestera och efter ett rally som var både upp o ner för den Finske veteranen med 208 WRC starter, slutade helgen med en femte plats . M-Sports Elfyn Evans fanns med bland topp sex under hela helgen och slog till med en andra bästa tid på Power Stage sträckan, vilket gav honom 4 extra poäng i VM tabellen, slutade sexa, Teamkamraten Teemu Suninen var drygt 33 sek efter sin engelska teamkamrat och slutade sjua drygt 2 minuter för Ogier. Citroens Esa-Pekka fick motorhaveri på fredagen och fick bryta rally helt då man ej får byta motor under ett rally. Men WRC är inte över ännu, Ogier kan fortfarande ta andra platsen från Neuville och Andreas Mikkelsen, Elfyn Evans, Kris Meeke , Jari-Matti Latvala och Dani Sordo som alla har chans att klättra upp till fjärde plats i VM tabellen , Mikkelsen o Evans har samma poäng 102, Kris Meeke 98, Jari Matti Latvala 94 och Dani Sordo har 89.
Trots han var frustrerad o förbannad att inte få till det, så vann Mads Östberg WRC2pro i sin Citroen, 54,7 sekunder för tjecken Kopecky i Skoda. Mads Östberg med kartläsaren Torstein Eriksen som gör comeback för Citroens WRC i den sista deltävlingen för året, Kennard Hire Rally Australia 14-17 november. En klass som är redan klar för både förare och märkes titeln. Kalle Rovanperä som nästa år är klar för Toyota stallet, tog förar VM titeln redan i Wales Rallyt med Skoda, blev helt klar i helgens RACC . En klass som kom till i år, försvinner lika fort då man byter klassen till WRC2 som öppnar för fler i den i år väldigt tunna pro klass. Till sista deltävlingen kommer enbart Skodas Jan Kopecky till start, med ännu en ny kartläsare Michal Ernst det tredje kartläsarbytet för året.
I WRC2 skulle det bli en kamp mellan fransmannen Loubet , Mexicanaren Guerra och ryssen Nikolay Gryazin  om placeringarna i VM tabellen, Men segern gick lite överaskande till fransmannen Eric Camilli som gjorde sin första start i klassen och med bilen Citroen C3 R5. En WRC2 klass som absolut inte är klar i VM tabellen , Två förare har chans till VM titeln .Pierre Loubet leder med 94 poäng  Benito Guerra 75 , Tvåan Kajetan Kajetanowicz och ryssen Nikolay Gryazin på fjärde plats kommer ej till start i Australien.
I RC4 klassen blev det svenskt på rallykartan genom Pontus Lönnström och kartläsaren Stefan Gustavsson, Visserligen fick man ju bryta på söndagens första sträckan, men innan avåkningen ledde paret med över tre minuter och var aldrig sämre än trea på sträckorna. Pontus o Stefan som aldrig tidigare tävlat utanför Sveriges gränser visade att man blir att räkna med i 2020 JWRC som gör sin premiär i Svenska Rallyt 2020. Detta var sista RACC rallyt i WRC kalendern som trots att man hade kontrakt fram till 2020, fick avstå till förmån för Safari Rallyt i nästa års WRC kalender.