Skip to content

Nya regler och nytt poängssytem i Rally 1

// Jaanus Ree / Red Bull Content Pool //

Sen tidigare har FIA beslutat att ta bort WRC2:s Power Stage poäng från och med 2024 års säsong. I veckan meddelade FIA att poängsystemet för Rally 1 kommer att ändras inför 2024 säsongen.
”-Principerna för ett nytt format för tilldelning av mästerskapspoäng för tillverkare, förare, och kartläsare har antagits med målet öka spänningen och konkurrensen, särskild på söndagar. Detaljerna hur poängfördelningen kommer att se ut kommer att bekräftas av World Motor Sport Council vid ett senare tillfälle” lyder ett uttalande från FIA

Nuvarande poängsystem har fått skarpkritik av från både team, förare och publik i år. Speciellt söndagen då de flesta förares strategi är att spara däck till Power Stage sträckan för att få så maximalt poäng.
Scott Martin , (Elfyn Evans kartläsare) har invalds i WRC kommisionen för att ge förarnas ord med när det gäller förändringar . Det meddelades också i tisdags att en arbetsgrupp bildats för att titta på framtiden för rally. Arbetsgruppen kommer ledas av FIA:s Vice Ordförande Robert Reid (Vann kartläsar VM 2001) och World Motor Sport Council medlem David Richards. Gruppen kommer behandla tekniska, sportlisga och marknadsföringsmässiga aspekter för WRC. De första förändringarana är redan klara. Det maximala tillåtna hybriddrivlinor kommer att minska avsevärt för att spara kostnader. Fram till nu har tillverkarna fått använda nio drivenheter per säsong och bil, från 2025 kommer maximalt tre enheter per bil tillåtas. Förändring av shakedown för Rally 1 kommer att ske, Man måste köra två runder medan den tredje rundan fungera som media och VIP körning . Rally 2 förarna kommer att starta i annan ordning på fredagen . Vidare kommer gruppen också att titta på hur rallysporten kan utvecklas på gräsrotsnivå. En första rapport från arbetsgruppen kommer lämnas till World Motor Sport Council och WRC comminsionen för över4vägande redan om två veckor.

Dela

Läs mer

Svensk rally historia skrevs i Rally Islas
För första gången i nuvarande form av ERC4 Junior, skrev...
Mille Johansson segrade i Rally Islas
Vilken inledning av internationella karriären för 19 åriga Mille Johansson...
Mille Johansson och Calle Carlberg dominerar i Las Palmas
Efter tio körda sträckor av asfaltsrallyt i ERC Rally Islas...
Dubbelt svenskt i Rally Islas ERC4J efter dag 1
Det är dubbelt svenskt i Rally Islas ERC4 Junior klass...
Mille o Calle i topp
För Juniorerna i ERC Mille Johansson/Johan Grönvall Opel Corsa Ralkly...
Över 8000 på Rally Islas inlednings super special
Andra deltävlingen i ERC Rally Islas Canarias, den första på...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter