Skip to content

Bilsportförbundet tar över SM

Foto : JCrallypics

Rally SM har de senaste åren drivits av olika promotor först MAS sedan nuvarande SRM som har kontrakt under 2023. Nu blir det ingen förlängning utan Svenska Bilsportförbundet tar över värdskapet och skall driva Rally SM i egen regi från 2024.
– Vi vill verkligen tacka för det arbete som Svenska Rally Mästerskapen gjort under de här åren som körts och det engagemang de har för kommande säsong, men även för den öppna dialog som vi tillsammans haft, särskilt för rallyt framåt. Det har varit en viktig del för oss att ha den för att kunna förbereda förbundet för det här beslutet som nu tagits, säger Lars Jonsson, Svensk Bilsports Sportgrenskoordinator för bland annat Rally.

Promotorn SRM kommer genomföra mästerskapet 2023 och under det året kommer samarbetet och stöttningen finnas kvar från förbundet. Beslutet om att från 2024 ta över driften av SM i rally är något som går helt i linje med förbundets strategi sedan 2018, att arbeta mer med de egna rättigheterna. Rally Sweden är ett exempel, SM i rallycross ett annat. Nu läggs även Rally-SM till den listan.
– Våra tävlingar drivs professionellt, framåtsträvande och med stort hjärta. Vi behöver värna om kunskap och engagemang i våra föreningar och så långt det bara går ska vi ta tillvara våra medlemmars intressen, samtidigt som vi behåller ekonomiska vinningar kvar i bilsporten, säger Svensk Bilsports generalsekreterare Anna Nordkvist.
Under flera år har SM i rally drivits av promotorer. Just nu av Svenska Rally Mästerskapet som ansvarat för promotorskapet för Rally-SM under de senaste åren och även säsongen 2023. Men efter nästa år blir det en förändring. Det är tillsammans som partnerna nu väljer att inte förlänga avtalet.
– Vi klev in i uppdraget när pandemin kom och att arrangera Rally-SM under de förutsättningarna har varit en stor utmaning och något vi är väldigt stolt över att ha genomfört. Nu påbörjar vi vårt sista år som arrangörer när vi nu går in mot en mästerskapssäsong som ser ut att kunna bli mycket bra. Så nu ska vi se till att avsluta uppdraget på bästa sätt och med flaggan i topp, säger Patrik Persson, vd Svenska Rally Mästerskapet.

Under senaste tiden har Svensk Bilsport fått flertalet förfrågningar och önskningar från tänkbara promotorer för Rally-SM.
– Ja, det är många personer som vi har pratat med och som har väldigt bra tankar och idéer för hur ett Rally-SM ska genomföras och drivas. Dessa tankar tackar vi för och vi tar naturligtvis med oss dem när vi sätter oss ner för att titta på utvecklingen framåt för Rally-SM, avslutar Lars Jonsson Svensk Bilsports Sportgrenskoordinator.

Dela

Läs mer

Inget lyckat genrep för Lappi och Katsuta
Då antal testdagar dragits ner i år för Ralli 1...
Norskt i SM premiären
Det blev norskt dominans i Limas SM deltävling som avgjordes...
Ingen rallybåt till Svenska Rallyt
Det var i Juni förra året som Simon Johansson och...
WRC2 fokus i Rally Sweden
WRC2 har de senaste deltävlingarna väckt stort intresse med ökat...
Ole Christian Veiby förbereder VM start i Lima
Ole Christian Veiby gör sin första start i Rally SM...
Göran Bergsten inleder sin 32:e säsong när SM premiären körs
52 årige Göran Bergsten från Forshaga började sin rallykarriär som...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter