Skip to content

Skoda förare gör upp om WRC 2 titeln i Japan

Inför den sista deltävlingen av årets WRC står kampen om årets WRC 2 titel mellan tre Skoda Fabia förare. Andreas Mikkelsen Emil Lindholm och Kajetan Kajetanowicz. Mikkelsen som leder WRC2 klassen inför Japan med 109 poäng efter att räknat bort ett rally eftersom man bara får räkna 6 deltävlingar. En av dessa tre, den regerande WRC2-mästaren Andreas Mikkelsen från Norge, befinner sig i en obehaglig situation. Han leder för närvarande den totala ställningen, men han kommer att tvingas se säsongsfinalen från sidlinjen. Norrmannen och co-drivern Torstein Eriksen har redan tävlat de maximala sju rallyt som reglementet tillåter och kommer att vara frånvarande från Rally Japan. Därför är Mikkelsens totala poäng på 109 poäng slutgiltig.
Å andra sidan har team ORLENs Kajetan Kajetanowicz från Polen och finländaren Emil Lindholm från ŠKODA Motorsport-teamet Toksport WRT båda ett rally kvar. När de kommer till Japan har de båda 104 poäng. Detta är inte den fullständiga bilden: Enligt reglerna tas endast de sex bästa resultaten med i beräkningen för varje förares slutpoäng. Om man drar av deras respektive drop score, återstår den redan krönta WRC2 Junior-mästaren från 2022, Lindholm, med 101 poäng. Kajetanowicz är nere på 96 poäng. Med andra ord: För att bli WRC2-mästare behöver Lindholm minst nio poäng medan Kajetanowicz har den mer utmanande uppgiften att samla 14 poäng eller mer .Och det finns en sak till: Om Lindholm och Kajetanowicz båda kör om Mikkelsen och de fortfarande är lika många poäng efter Rally Japan finns det två möjligheter. Om Kajetanowicz vinner, så är han lika med Lindholms två säsongssegrar. I så fall går WRC2-förartiteln till Polen, eftersom Kajetanowicz och co-driver Maciej Szczepaniak har tagit tre andraplatser under året. Lindholms och co-driver Reeta Hämäläinens näst bästa resultat är en tredjeplats. Men om de båda är lika många poäng efter Rally Japan och Kajetanowicz inte har uppnått klassegern kommer Lindholm att fira – för då leder han fortfarande över Kajetanowicz med 2:1 segrar.

Dela

Läs mer

Eric Cais i ERC topp inför morgondagen
Eric Cais i Skoda var snabbast på den inledande superspecialen...
Sjuk Mads Östberg fick avbryta sin start i Rally Hungary
Tvåfaldige segraren i Rally Hungary Mads Östberg fick avbryta sin...
Rally legends utökas i BAUHAUS Royal Rally
Med två månader kvar till den andra upplagan av det...
Senaste inför ERC premiären
I helgen är det dags för ERC första deltävling Rally...
New Zeeländaren Paddon varnar för Mads Östberg
2023 års ERC champion Hayden Paddon med kartläsaren John Kennard...
Rally Hungary i nytt format
I helgen startar FIA European Rally Championship den här säsongen...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter