Skip to content

Mikkelsen tävlingsdebut med nya Skoda Fabia

Skoda Motorsport i samarbete med Toksport gör tävlingsdebut med nya Skoda Fabia RS Rally 2. 2022 WRC2 champion Andreas Mikkelsen tillsammans med Torstein Eriksen kommer till start i Tysklands enda internationella grusrally Lausitz-Rallye i helgen . Den nya Skodan premiärvisades i somras och var tänkt göra debut i Spaniens RACC rally, men l fördröjning av komponenter har gjort att man fått skjuta på tävlingsdebuten.

Skoda Fabia RS Rally 2 är en 1,6 liters turboladdad bensinmotor kopplat till en femväxlad sekventiell växellåda och en fyrhjulsdrift utan elektroniska styrsystem. Chassit är baserat på Fabia modellen , medan motorn är hämtad från RS konsumentbil med en reducerad cylindervolym till tillåtna 1,6 liter, levererar den fyrcylindriga motorn i rallyspecifikation ungefär 214 kW.

Lausitz-Rallye har sitt säte i staden Boxberg i den östra delstaten Sachsen, nära Tysklands gräns mot Polen. Den är känd som ett av de mest krävande grusrallytävlingarna i Centraleuropa och de flesta av dess etapper använder servicevägar från tidigare eller till och med fortfarande aktiva brunkolsbrytningsanläggningar. Höjdpunkten är det 24 kilometer långa ”Reichwalde”-provet, som liksom alla etapper ska köras två gånger. ”Rallyt är helt nytt för mig”, säger Andreas Mikkelsen. ”Vad jag har sett från videor är etapperna ganska snabba. På vissa ställen görs djupa hjulspår och särskilt den andra rundan är ganska tuff. Rallyt borde göra ŠKODA FABIA RS Rally2:s tävlingsdebut till en riktig utmaning.”
Lausitz-Rallye, ett endagsevenemang (5 november 2022), har tio specialetapper som omfattar sammanlagt
145,56 kilometer. De senaste fyra upplagorna har vunnits av förare som kört ŠKODA FABIA Rally2. De tidigare tyska mästarna Matthias Kahle och Fabian Kreim firat två segrar vardera i rallyt.

Förutom Mikkelsen kommer den nyligen Polska Mästaren Tom Kristensson till start i sin Hyundai i20 R5

Dela

Läs mer

Oliver Solberg eget R5 team 2023
Oliver Solberg som under året haft en delat tredje styrning...
Prag inleder Central Europe Rally
För första gången sedan 1973 arrangerar tre länder, Tyskland, Tjeckien,...
JWRC premiär i Rally Sweden för femte året
Sedan lanseringen av nuvarande JWRC 2018, har Svenska Rallyt varit...
New Zealand ute, Chile och Mexico gör comeback 2023
FIA och WRC promotorn presenterade idag WRC kalendern för 2023,...
Rally EM i Värmlandskogarna 2023
Royal Rally of Scandinavia heter Sveriges nya rallyfestival som från...
Hässleholm MK räddar rally SM
Efter att Fagersta MK hoppade av som arrangör av stora...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter