Skip to content

Mikkelsen tävlingsdebut med nya Skoda Fabia

Skoda Motorsport i samarbete med Toksport gör tävlingsdebut med nya Skoda Fabia RS Rally 2. 2022 WRC2 champion Andreas Mikkelsen tillsammans med Torstein Eriksen kommer till start i Tysklands enda internationella grusrally Lausitz-Rallye i helgen . Den nya Skodan premiärvisades i somras och var tänkt göra debut i Spaniens RACC rally, men l fördröjning av komponenter har gjort att man fått skjuta på tävlingsdebuten.

Skoda Fabia RS Rally 2 är en 1,6 liters turboladdad bensinmotor kopplat till en femväxlad sekventiell växellåda och en fyrhjulsdrift utan elektroniska styrsystem. Chassit är baserat på Fabia modellen , medan motorn är hämtad från RS konsumentbil med en reducerad cylindervolym till tillåtna 1,6 liter, levererar den fyrcylindriga motorn i rallyspecifikation ungefär 214 kW.

Lausitz-Rallye har sitt säte i staden Boxberg i den östra delstaten Sachsen, nära Tysklands gräns mot Polen. Den är känd som ett av de mest krävande grusrallytävlingarna i Centraleuropa och de flesta av dess etapper använder servicevägar från tidigare eller till och med fortfarande aktiva brunkolsbrytningsanläggningar. Höjdpunkten är det 24 kilometer långa ”Reichwalde”-provet, som liksom alla etapper ska köras två gånger. ”Rallyt är helt nytt för mig”, säger Andreas Mikkelsen. ”Vad jag har sett från videor är etapperna ganska snabba. På vissa ställen görs djupa hjulspår och särskilt den andra rundan är ganska tuff. Rallyt borde göra ŠKODA FABIA RS Rally2:s tävlingsdebut till en riktig utmaning.”
Lausitz-Rallye, ett endagsevenemang (5 november 2022), har tio specialetapper som omfattar sammanlagt
145,56 kilometer. De senaste fyra upplagorna har vunnits av förare som kört ŠKODA FABIA Rally2. De tidigare tyska mästarna Matthias Kahle och Fabian Kreim firat två segrar vardera i rallyt.

Förutom Mikkelsen kommer den nyligen Polska Mästaren Tom Kristensson till start i sin Hyundai i20 R5

Dela

Läs mer

Starkt startfält WRC2:s första asfaltsrally
WRC2 klassen växer sig allt starkare deltävling efter deltävling i...
VM ledaren Sebastien Ogier i Rally Croatia
Sebastien Ogier som inför årets säsong skulle vara deltidsförare för...
USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter