Skip to content

FLASH: Kalle Rovanperä Världsmästare 2022

// Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Trots att det återstår två deltävlingar av WRC så kunde Kalle Rovanperä säkra VM titeln. Kalle som igår fyllde 22 år blir den yngste föraren i WRC historien som tar hem titeln. Han blir också den 15:e Finländaren som tar hem rally VM medaljen. Kalle Rovanperä med kartläsaren Jonne Halttunen kunde ta hem titeln efter sex segrar i år , Rally Sweden, Croatia Rally, Vodafone Rally de Portugal, Safari Rally Kenya , Rally Estonia och helgens Repco Rally New Zealand. Rovanperä och Haltunnen tog över ledningen i NZ rallyt på lördagen och tog nio sträcksegrar på raken och marginalen till tvåan Sebastien Ogier blev 31,2 sekunder och med power stage poäng kunde Finländaren ta hem titeln

Kalle Rovanperä son till tidigare fabriksförare i bland annat Peugeot och Mitsubishi Harri Rovanperä , började sin karriär 2014 i ett par Litauenska rallyn , första totalsegern kom redan 2016 i det Lituienska Rally Alüksne i en Skoda Fabia S2000, 2017 blev det WRC2 i både Peugoet, Skoda och Ford och det blev 4 segrar. 2020 blev det Fabriksstyrning i Toyota och året därpå kom första segern i WRC Rally Estonia och redan andra deltävlingen därpå Acropolisrally kom andra segern i karriären. Totalt har det blivit 8 segrar, 11 Pallplatser för den yngste rally världsmästaren någonsin.

Dela

Läs mer

European Rally Trophy i nytt format
FIA European Rally Trophy (ERT) har omstrukturerats inför 2023 med...
VM ledaren i Croatien
Oliver Solberg som efter 1 seger (Svenska Rallyt) och en...
Starkt startfält WRC2:s första asfaltsrally
WRC2 klassen växer sig allt starkare deltävling efter deltävling i...
VM ledaren Sebastien Ogier i Rally Croatia
Sebastien Ogier som inför årets säsong skulle vara deltidsförare för...
USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter