Skip to content

Efter dramatisk lördag , 7 Rally 1 förare kvar

Kommer Kalle Rovanperä säkra sin VM titel i New Zealand ? // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Det blev en dramatisk lördag i New Zealand , Tidstillägg för alla Hyundaiförarna Neuville, Tänak efter inte följt Hybridreglernas värde , först fick man 5 sekunder för brutit mot maximum värden på SS1 Pulekawa Auckland Domain där även Kalle Rovanperä fick 5 sekunder , under lördagen kom ytterligare 5 sekunder för samma sak men på SS7 Te Akau North som drabbade alla tre Hyundai Tänak, Neuville och Solberg. Elfyn Evans tog ledningen på första sträckan Kaipara Hills men tappade den till Kalle Rovanperä på andra sträckan och på SS10 tog det stopp för Evans efter kört av på sträckan och skadat bilen så hårt att en omstart på Söndagens etapp inte var möjlig. Gus Greensmith med kartläsaren Jonas Andersson kraschade rejält på sträckan före serviceuppehållet. Man slog i en kant och flög upp i luften rullade två gånger, en otäck krasch men både Gus och Jonas kunde kliva ur Ford Puman utan skador. men en omstart på söndagen blev inte möjlig. Oliver Solberg hade en kamp om femte platsen innan Toyotas Japan Katsuta kraschade på nästa sista sträckan på lördagen och Takamoto Katsuta gör heller ingen omstart på söndagens etapp . 7 rally 1 finns på söndagens startlista där Fords Craig Breen går ut först i New Zealands sista etapp med 4 sträckor, men som efter sin avåkning på fredagen ligger på en 21:a plats dryga 38 minuter efter rallyledaren Kalle Rovanperä . Ogier på en andra plats 26,0 sekunder som kommer nog enbart bevaka sin andra plats för team poäng. Ott Tänak på en tredje plats dryga 46 sekunder bakom Rovanperä, som om ställningen står sig vid målgång kl 05.00 på söndag svensk tid kan säkra sin VM titeln och bli den yngsta världsmästaren i historien.
Övriga startande på sista etappen, Lorenzo Bertille Ford, Oliver Solberg Hyundai, Thierry Neuville Hyundai.

Hemmaföraren Hayden Paddon i Hyundai i20 R5 har dominerat RC2 klassen redan från SS 1 och leder med över 2 minuter inför sista etappen till Kajetan Kajetanowicz i Skoda som om han behåller sin placering klättrar i WRC champion till en andra plats 15 poäng bakom Andreas Mikkelsen men Mikkelsen har kört sina 7 rallyn i klassen medan Kajetan kommer till start även i de två återstående deltävlingarna RACC och Rally Japan och kan, om han tar mer än 16 poäng bli WRC2 champion 2022 i sin första säsong i klassen

// Jaanus Ree / Red Bull Content Pool /

Avslutande etappen av Rally New Zealand startar 3 minuter efter midnatt svensk tid och innehåller 4 sträckor som aldrig använts i rallyt, Jack Ridge Haunui 6,77 är avslutande power stage .

Du följer avslutning av Rally New Zealand 2022 på vår live update vi startar kl 00,00 natten mot söndag.

Resultat listor , startlistor hittar du på vår sida HÄR

Dela

Läs mer

USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...
Ogier på väg mot sin sjunde Rally Mexico seger
Sebastien Ogier är på väg att sätta ännu ett nytt...
Oliver Solberg segrade alla sträckor på lördags etappen
För WRC 2 har rallyt turbulent , hittills har man...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter