Skip to content

Allt inför Rally New Zealand

Rally New Zealand 29 september- 2 Oktober gör comeback i WRC kalender efter varit utanför sedan 2012. Basen för rallyt är i Storstadsområde Auckland i nordvästra delen av Nordön. Serviceplatsen Hamer Street är belägen vid storstadsregionens hamn område i närheten av New Zealands Maritima Museum. Vädret under helgen väntas bli blött med regn från fredag till söndag där det enligt prognosen bli mest under fredagen med över 40 mm. Tidsskillnaden är 10 timmar före mot Svensk tid .

Årets NZ rally är kortare än det som var 2012. Totalt består rallyt av 537,92 km varav 88,12 km specialsträckor fördelat på fyra dagar. Torsdagen inleds som vanligt med shakedown på morgonen lokal tid och fortsätter med en superspecial Pukekawa Auckland Domian 1,43 km på torsdagskvällen. Fredagens etapp 156,58 km med sex sträckor utan service och innehåller rallyts längsta sträcka Te Akau South 1 31,02 km, en sträcka som användes även 2012. Lördagen 44,06 km (6 sträckor)specialsträcka inleds med Kaipara Hills en sträcka som inte har varit i rallyt sedan 1996, körs även som SS11 under lördagen. Söndagen 30,34 km specialsträcka (4 sträckor) med två helt nya sträckor Whitford Foreest-Te Marangua Waiho 8,45 som inleder Jacks Ridge 6,42 km som är även avslutande Power stage.

Ott Tänak en av tre WRC förare som tidigare kört Rally New Zealand Photographer: Austral Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Bara ett av de tre fabriksteamen som kommer till NZ har tidigare deltagit i NZ , M-Sport som har tre segrar i rallyt den senaste med Jari-Matti Latvala 2010, Sebastien Loeb i Citroen vann det senaste WRC rallyt i NZ 2012. Finländaren Marcus Grönholm har flest segrar med fem, 2000, 2002, 2003, 2006, 2007. Två Rally 1 förare körde även 2012, Thierry Neuville (Citroen) och Ott Tänak (Ford M-sport) . Sebastien Ogier 2010. Liksom 2012 finns en svensk med i årets rally P-G Andersson . var med 2012 i dåvarande SWRC klassen i Proton. I årets NZ finns Oliver Solberg med i Rally 1 klassen för Hyundai.

10 Rally 1 bilar är anmälda det var 11 från början med efter M-Sport dragit tillbaka anmälan för Adrien Fourmaux . 9 av dessa är fabriksförare vilket är det lägsta antalet anmälda i år i WRC deltävling. Lorenzo Bertelli är 10:e Rally 1 föraren med startar som privatförare i samarbete med M-Sport.
Hyundai : Thierry Neuville , Ott Tänak och Oliver Solberg
Toyota: Sebastien Ogier, Kalle Rovanperä, Elfyn Evans, Takamoto Katsuta
M-Sport : Craig Breen, Gus Greensmith.

WRC2 klassen 12 anmälda
Polacken Kajetan Kajetanowisc gär sin fjärde start i WRC2 champion av 7 och kämpar om titeln med Andreas Mikkelsen som körde sin sista deltävling i Acropolisrallyt. Hemmaföraren Hayden Paddon kommer att bli en favorit till segern i hemlandet .

Kajetan Kajetanowicz Maciej Szczepaniak Photo // Jaanus Ree /

Totalt är 28 anmälda till NZ rallyt varav sex är FIA oprioterade.

Tidschema och anmälningslista hittar du R

Worldrally kommer som vanligt Live Updatera hela helgen med början på Onsdag kl 23.00 med shakedown.

Shakedown kommer att sändas Live på vår Facebook sida

Dela

Läs mer

Eric Cais i ERC topp inför morgondagen
Eric Cais i Skoda var snabbast på den inledande superspecialen...
Sjuk Mads Östberg fick avbryta sin start i Rally Hungary
Tvåfaldige segraren i Rally Hungary Mads Östberg fick avbryta sin...
Rally legends utökas i BAUHAUS Royal Rally
Med två månader kvar till den andra upplagan av det...
Senaste inför ERC premiären
I helgen är det dags för ERC första deltävling Rally...
New Zeeländaren Paddon varnar för Mads Östberg
2023 års ERC champion Hayden Paddon med kartläsaren John Kennard...
Rally Hungary i nytt format
I helgen startar FIA European Rally Championship den här säsongen...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter