Skip to content

Thierry Neuville satsar på sin första Rally 1 seger

Thierry Neuville siktar på sin första seger någonsin i FIA World Rally Championships hybridera när serien återgår till asfalt på hans hemmavägar i Ypres Rally Belgium (18 – 21 augusti).
För tolv månader sedan beseglade Hyundai Motorsport-föraren en känslomässig seger efter att ha lett sedan öppningsdagen på Belgiens WRC-debut. Däremot har Neuvilles säsong 2022 präglats av besvikelse, med två pallplatser tidigt på året som hans bästa resultat hittills .
34-åringen jagar mästerskapsledaren Kalle Rovanperä med 95 poäng på tredje plats på väg in i denna nionde omgång. Om det någonsin fanns en plats för honom att försöka täppa till den luckan, så är den här.Neuville har startat evenemanget sju gånger och har mest Ypres-upplevelse av alla förare på toppnivå. Han vet precis vad som krävs för att vara snabb på Flanders smala gårdsstråk som utgör tredagarsmatchen.
Etapperna kantas av snäva kurvor och kantas av dräneringsdiken och telegrafstolpar. Stora nedskärningar i hörn innebär att lera och skräp kommer att släpas upp på asfalten, vilket gör att förhållandena gradvis blir smutsiga.”Det här är förmodligen det evenemang som vi ser mest fram emot den här säsongen,” säger Neuville och fortsätter. ”Jag har bra minnen här och jag kan inte vänta med att komma tillbaka”.
”Vi är äntligen på asfalt igen efter ett antal knepiga grusrallyn. Det finns bara ett mål: att upprepa vår seger från förra året.” säger Neuville som får sällskap i Hyundais i20 N-trupp av Secto Rally Finland-vinnaren Ott Tänak och Oliver Solberg – trion som gärna vill ta bort Toyota Gazoo Racings 88-poängs ledning i mästerskapet.
Rovanperä får medhåll av GR Yaris-kollegorna Elfyn Evans och Esapekka Lappi. Med fem vinster på åtta starter är finländaren på god väg att bli historiens yngsta WRC-mästare.Han skulle kunna besegla titeln den här veckan, men det är osannolikt. Även om Rovanperä vinner rallyt och Wolf Power Stage, kommer han att vara beroende av att både Tänak och Neuville enbart får några enstaka poäng .
”Jag mår bra av att åka till Belgien”, sa 21-åringen. ”Om det är torrt så vi såg förra året att det kan vara lite dammigt för de första bilarna, men om det är blött så borde det vara perfekt för att vi ska vara först på vägen.” säger Rovanperä.
Craig Breen i år som var tvåa här ifjol för Hyundai kör för första gången i M-Sports Ford Puma tillsammans med Gus Greensmith och Adrien Fourmaux. 
Ypres Rallyt börjar på fredag ​​morgon och de tävlande tar sig an 20 etapper som täcker 281,58 km innan målgång på söndag eftermiddag.

Dela

Läs mer

Oliver Solberg eget R5 team 2023
Oliver Solberg som under året haft en delat tredje styrning...
Prag inleder Central Europe Rally
För första gången sedan 1973 arrangerar tre länder, Tyskland, Tjeckien,...
JWRC premiär i Rally Sweden för femte året
Sedan lanseringen av nuvarande JWRC 2018, har Svenska Rallyt varit...
New Zealand ute, Chile och Mexico gör comeback 2023
FIA och WRC promotorn presenterade idag WRC kalendern för 2023,...
Rally EM i Värmlandskogarna 2023
Royal Rally of Scandinavia heter Sveriges nya rallyfestival som från...
Hässleholm MK räddar rally SM
Efter att Fagersta MK hoppade av som arrangör av stora...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter