Skip to content

Visste du detta om Rally Finland?

/ Jaanus Ree / Red Bull Content Pool //

Uttrycket, kärt barn har många namn, stämmer ganska väl in på Rally Finland, med namn som 1000 Lakes Rally, Rally of the Thousands Lakes, Neste Rally Finland, Neste Oil Rally Finland och sedan 2020 Secto Rally Finland. Kördes första gången 1951 med Jyväskylä som bas och 26 startande, man kallade tävlingen Jyväskylä Grand Prix, Rally och var 1700 kilometer i en rutt som sträckte sig till Rovaniemi genom Karleby och Uleåborg. Finländaren Arvo Karlsson vann i en Austin Atlantic. Samma år beslutade man att det skulle bli en årlig tävling och har körts i alla år sedan dess, förutom 2020 då man fick ställa in på grund av Covid pandemin . Jyväskylä har alltid varit bas för rallyt, men 1999 kämpade Tammerfors för att överta rallyt . Men man lyckades behålla i Jyväskylä och har sedan 1995 sin bas i Paviljonki i centrala staden . 2004 valdes man till årets rally. Det finska rallyt är känd för sina snabba vägar och 2005 satte Marcus Grönholm den högsta medelhastigheten i rallyt, 122,86 km/h . Elfyn Evans som vann rallyt 2021 hade en snitthastighet på 123,7 km/h med sin Toyota Yaris . 56 gånger har det vunnits av hemmaförare där Esapekka Lappi var sista hemmaföraren att vinna 2017, då i Toyota Yaris samma år som det Japanska bilmärket blev ett fabriksteam. 4 Svenskar har vunnit rallyt, Erik Carlsson 1957 SAAB 93, Gunnar Carlbo Volvo PV544 1959, Stig Blomqvist 1971 SAAB 96 V4, Mikael Ericsson 1989 Mitsubishi Galant VR-4. Första icke skandinav att vinna var Carloz Sainz 1990 i Toyota Celica GT Four ST 165.
Hannu Mikkola, Marcus Grönholm och Markku Alén har flest segrar med 7 st. Ford har flest märkessegrar med 13 segrar följt av Peugeot 10, Toyota 6 .

Sedan 2014 har Toyota Gazoo WRT sin bas i staden ,Med Tommi Mäkinen som Team chef fram till 2002 då tidigare Toyota föraren Jari-Matti Latvala övertog jobbet .

Årets rally är tillbaka på sin ordinarie helg 4-7 Augusti ,efter 2021 varit ett höst rally som kördes 1-3 Oktober. Årets upplaga har samlat 45 deltagare, varav 12 i Rally 1 klassen med bland annat Oliver Solberg som blir den första Svenska deltagare i klassen på många år.

2022 års rally startar som vanligt med Shakedown kl 9 på morgonen lokal tid och fortsätter med kända superspecialen Harju kl 19. Fredagen innehåller 10 sträckor med bland annat etappens längsta sträcka Moksi 20,04 km som körs två gånger. 8 sträckor på lördag med rallyts längsta sträcka Päijälä 22,87 som körs två gånger under dagen. Söndagen innehåller fyra sträckor på dryga 11 km med avslutning med Power Stage Ruuhimäki .

Dela

Läs mer

Starkt startfält WRC2:s första asfaltsrally
WRC2 klassen växer sig allt starkare deltävling efter deltävling i...
VM ledaren Sebastien Ogier i Rally Croatia
Sebastien Ogier som inför årets säsong skulle vara deltidsförare för...
USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter