Skip to content

Kalle Rovanperä Safari Rally segrare

Kalle ROVANPERÄ (FIN) // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

21 årige Kalle Rovanperä historisk när han tar sin fjärde årsseger och sjätte segern i sin 24:e WRC start .

Rovanperä började med en punktering på första sträckan och tappade dryga 11 sekunder till Sebastien Ogier. Gapet till Ogier ökade även på SS2 till dryga 25 sekunder innan Kalle tog sin första sträckseger som följdes av ytterligare en seger och på fredagens SS7 kunde Finländaren överta ledningen med 14,6 sekunder, till nya tvåan teamkamraten Takamoto Katsuta . En ledning som utökades till 40,3 sekunder till Elfyn Evans som var ny tvåa inför söndagens avslutande sträckor. Inför power stage sträckan var gapet till Evans över 50 sekunder som till slut blev 52,8 sekunder, och Kalle Rovanperä kunde ta sin tredje årsseger och den femte i karriären sedan han blev fabriksförare hos Toyota Teamet 2020. I och med helgens seger är Kalle Rovanperä historisk genom att vara den yngsta WRC förare som tagit fem segrar .

Rovanperä utökar med segern i Safari VM ledningen rejält efter att tvåan i VM tabellen Thierry Neuville tog en femte plats

Kalle Rovanperä blev i sin 24:e WRC start den femte Finländare att vinna det legendariska Safari Rallyt sedan starten i WRC 1973 (utanför kalendern 2001-2021) Tidigare har Ari Vatanen 1985, Hannu Mikkola 1985,1987, Juha Kankunen 1993, Tommi Mäkinen 1996 och 2001 . Kalles seger är också Finlands sjunde seger i rallyt.

Dela

Läs mer

USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...
Ogier på väg mot sin sjunde Rally Mexico seger
Sebastien Ogier är på väg att sätta ännu ett nytt...
Oliver Solberg segrade alla sträckor på lördags etappen
För WRC 2 har rallyt turbulent , hittills har man...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter