Skip to content

Kalle Rovanperä Safari Rally segrare

21 årige Kalle Rovanperä historisk när han tar sin fjärde årsseger och sjätte segern i sin 24:e WRC start .

Rovanperä började med en punktering på första sträckan och tappade dryga 11 sekunder till Sebastien Ogier. Gapet till Ogier ökade även på SS2 till dryga 25 sekunder innan Kalle tog sin första sträckseger som följdes av ytterligare en seger och på fredagens SS7 kunde Finländaren överta ledningen med 14,6 sekunder, till nya tvåan teamkamraten Takamoto Katsuta . En ledning som utökades till 40,3 sekunder till Elfyn Evans som var ny tvåa inför söndagens avslutande sträckor. Inför power stage sträckan var gapet till Evans över 50 sekunder som till slut blev 52,8 sekunder, och Kalle Rovanperä kunde ta sin tredje årsseger och den femte i karriären sedan han blev fabriksförare hos Toyota Teamet 2020. I och med helgens seger är Kalle Rovanperä historisk genom att vara den yngsta WRC förare som tagit fem segrar .

Rovanperä utökar med segern i Safari VM ledningen rejält efter att tvåan i VM tabellen Thierry Neuville tog en femte plats

Kalle Rovanperä blev i sin 24:e WRC start den femte Finländare att vinna det legendariska Safari Rallyt sedan starten i WRC 1973 (utanför kalendern 2001-2021) Tidigare har Ari Vatanen 1985, Hannu Mikkola 1985,1987, Juha Kankunen 1993, Tommi Mäkinen 1996 och 2001 . Kalles seger är också Finlands sjunde seger i rallyt.

Dela

Läs mer

New Zealand ute, Chile och Mexico gör comeback 2023
FIA och WRC promotorn presenterade idag WRC kalendern för 2023,...
Rally EM i Värmlandskogarna 2023
Royal Rally of Scandinavia heter Sveriges nya rallyfestival som från...
Hässleholm MK räddar rally SM
Efter att Fagersta MK hoppade av som arrangör av stora...
Michelé Moutons hedras med en Emmy (film från San-Remo 1981)
Dokumentären "Queen of Speed" historien om den första kvinnliga rally...
Fyra deltävlingar i Traditionella Rally SM klara
Oron i världen sätter även sina spår i Rally. Rally...
Esapekka Lappi full säsong för Hyundai
Hyundai WRT line up för 2023 presenterades någon timme efter...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter