Skip to content

Rally Estonia 2022 under ”normala förhållanden”

Kalle Rovanperä/ Jonne Halttunen tog sin första WRC seger i Rally Estonia 2021 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Rally Estonia kom med i WRC kalendern mitt i covid pandemin . Nu körs för första gången rallyt utan restriktioner 14-17 Juli.

Rally Estonia kom med i WRC kalendern 2020 och fick sitt första år med skarpa restriktioner på grund av Covid pandemin. Även andra året blev det ett rally med publikbegränsningar på grund av pandemin. Årets rally blir det första under helt normala förhållanden med publik, både på serviceplatsen och ute på sträckorna . Under rallyts fyra dagar 14-17 Juli körs 24 specialsträckor på totalt 313,84 SS kilometer. Torsdagen inleds som vanligt med Shakedown och följs av PR aktiviteter i Tartu och Service platsen vid Estlands nationalmuseums område. Startceremonien kommer att hållas på Torget vid Tartu Rådhus och följs av en sträcka inne på Herrgårdsparken Raadi området, halv nio på torsdagskvällen. Under torsdagskvällen fortsätter festligheterna inne i Tartu med bland annat musik uppträdande . På fredagen börjar dagen i centrala delarna av Estland, för att fortsätta söderut med de snabba sträckorna, den snabba sträckan vid sjön Peipsi i Mustvee, Raanitsa och Vastsemöisa . Lördagen en klassik Rally Estonia dag med bland annat det legendariska hoppet Alakula följs av sträckan i Truuta och en sträcka på rallycrossbanan i Kulbilohu. Avslutande etappen av årets Rally Estonia Power Stage sträckan Kambjas, där man kommer bygga Power Stage podiet på en ö på sjön. Förutom WRC ingår också det Estniska mästerskapen som körs på 7 av rallyts sträckor.

Ott Tänak vann det första Estniska WRC rallyt 2020 , och kommer till hemma rallyt med stärkt självförtroende efter sin seger i rally Sardinien för fjorton dagar sedan. Nuvarande VM ledaren finländaren Kalle Rovanperä numera boende i Estlands huvud stad Tallin , tog sin allra första WRC seger just i Rally Estonia 2021.

Rallyts Huvud ort Tartu ligger 18 mil från huvudstaden Tallin. Det bästa sättet att komma till Tartu är båt från Stockholm till Tallin alternativ från Helsingfors . Rumspriserna på hotel är som vanligt höga under ett WRC arrangemang allt från 2800 till 8000 kr per natt. Matpriserna är ungefär som Svenska priser. Cigaretter och alkohol är billigare än i Sverige . Bensin är ca 1 kr dyrare än Diesel , 21,16/l bensin . 20,62/l Diesel.

Dela

Läs mer

USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...
Ogier på väg mot sin sjunde Rally Mexico seger
Sebastien Ogier är på väg att sätta ännu ett nytt...
Oliver Solberg segrade alla sträckor på lördags etappen
För WRC 2 har rallyt turbulent , hittills har man...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter