Skip to content

Rally Estonia 2022 under ”normala förhållanden”

Rally Estonia kom med i WRC kalendern mitt i covid pandemin . Nu körs för första gången rallyt utan restriktioner 14-17 Juli.

Rally Estonia kom med i WRC kalendern 2020 och fick sitt första år med skarpa restriktioner på grund av Covid pandemin. Även andra året blev det ett rally med publikbegränsningar på grund av pandemin. Årets rally blir det första under helt normala förhållanden med publik, både på serviceplatsen och ute på sträckorna . Under rallyts fyra dagar 14-17 Juli körs 24 specialsträckor på totalt 313,84 SS kilometer. Torsdagen inleds som vanligt med Shakedown och följs av PR aktiviteter i Tartu och Service platsen vid Estlands nationalmuseums område. Startceremonien kommer att hållas på Torget vid Tartu Rådhus och följs av en sträcka inne på Herrgårdsparken Raadi området, halv nio på torsdagskvällen. Under torsdagskvällen fortsätter festligheterna inne i Tartu med bland annat musik uppträdande . På fredagen börjar dagen i centrala delarna av Estland, för att fortsätta söderut med de snabba sträckorna, den snabba sträckan vid sjön Peipsi i Mustvee, Raanitsa och Vastsemöisa . Lördagen en klassik Rally Estonia dag med bland annat det legendariska hoppet Alakula följs av sträckan i Truuta och en sträcka på rallycrossbanan i Kulbilohu. Avslutande etappen av årets Rally Estonia Power Stage sträckan Kambjas, där man kommer bygga Power Stage podiet på en ö på sjön. Förutom WRC ingår också det Estniska mästerskapen som körs på 7 av rallyts sträckor.

Ott Tänak vann det första Estniska WRC rallyt 2020 , och kommer till hemma rallyt med stärkt självförtroende efter sin seger i rally Sardinien för fjorton dagar sedan. Nuvarande VM ledaren finländaren Kalle Rovanperä numera boende i Estlands huvud stad Tallin , tog sin allra första WRC seger just i Rally Estonia 2021.

Rallyts Huvud ort Tartu ligger 18 mil från huvudstaden Tallin. Det bästa sättet att komma till Tartu är båt från Stockholm till Tallin alternativ från Helsingfors . Rumspriserna på hotel är som vanligt höga under ett WRC arrangemang allt från 2800 till 8000 kr per natt. Matpriserna är ungefär som Svenska priser. Cigaretter och alkohol är billigare än i Sverige . Bensin är ca 1 kr dyrare än Diesel , 21,16/l bensin . 20,62/l Diesel.

Dela

Läs mer

New Zealand ute, Chile och Mexico gör comeback 2023
FIA och WRC promotorn presenterade idag WRC kalendern för 2023,...
Rally EM i Värmlandskogarna 2023
Royal Rally of Scandinavia heter Sveriges nya rallyfestival som från...
Hässleholm MK räddar rally SM
Efter att Fagersta MK hoppade av som arrangör av stora...
Michelé Moutons hedras med en Emmy (film från San-Remo 1981)
Dokumentären "Queen of Speed" historien om den första kvinnliga rally...
Fyra deltävlingar i Traditionella Rally SM klara
Oron i världen sätter även sina spår i Rally. Rally...
Esapekka Lappi full säsong för Hyundai
Hyundai WRT line up för 2023 presenterades någon timme efter...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter