Skip to content

Rally Polen fjärde ERC deltävlingen

Photo: Skoda Motorsport

I helgen körs den tredje deltävlingen i Rally EM – Här är allt som du behöver veta inför Rally Poland

Den tredje deltävlingen i årets FIA European Rally Championship kommer att gå av stapeln i Polen över helgen 10-12 Juni. ORLEN 78th Rally Poland som är ett av de äldsta rallyn i världen, när första kördes 1921 – har nyss firat sitt 100 års jubileum.

Rallyt återvände till Rally EM kalendern inför året 2018 efter ett fem årigt uppehåll när den då ersatte Rally Rzeszow som var den Polska deltävlingen då. Innan det så var också rallyt med i Rally VM i några år, bland annat i första säsongen som kördes år 1973. 2005 så flyttade rallyt upp till Mikołajki området som ligger i nordöstra Polen och rallyt har sedan dess inkluderat fartfyllda grus sträckor som har blivit världskända för att pressa både förare och bilarna till maximalt.

Rallyt kommer att startas med den vanliga shakedownen vid Baranowo på fredags eftermiddag före öppnings sträckan vid Mikołajki Arena senare på kvällen, första etappen kommer att köras runt Mikołajki på morgon därpå inkluderar tre special sträckor. Den andra etappen kommer att köras på eftermiddagen och med en andra körning igenom samma tre sträckorna som dom körde på morgonen och dagen avslutas med en till genomgång vid Mikołajki Arena på kvällen.

Söndagen kommer också att inkludera tre special sträckor på morgonens etapp där bland annat den ökända Mikołajki MAX 1 sträckan kommer att köras. Rallyt kommer att avslutas på eftermiddagen med en till körning igenom samma tre sträckorna som på morgonen och rallyt avgörs med SS14 Miłki 2 Power Stage kl 16:07, rallyt har en liten men fartfylld distans av hela 78.24 kilometer och med transiten 188.10 kilometer.

När det gäller åkarna inför rallyt så är det 78 förare som ses på startlistan där bland annat de båda Spanjorerna Efrén Llarena som leder i mästerskapet och grus specialisten Nil Solans som är andra i tabellen är stor favoriterna, men det kommer inte att vara en lätt tävling för bägge två när den Polska ikonen Mikołaj Marczyk som annars kör i WRC2 klassen i Rally VM kommer till start i sitt hemma rallyt. Andra stor favoriter som kör i rallyt är Svensken Tom Kristensson ses också på startlistan med kartläsaren Andreas Johansson och dom kommer att göra sin ERC1 debut i rallyt, Rumänen Simone Tempestini och båda italienarna Alberto Battistolli och Simone Campedelli.

Tom Kristensson/Andreas Johansson . Photo: Adam Owczarek/Photo MS

Svenskt ses också i ERC3 klassen som är för dom nya Ford Fiesta Rally3 bilarna där Julia Thulin kommer att vara kartläsare åt Estländaren Robert Virves och i ERC4 klassen för dom två hjulsdrivna Ford Fiesta Rally4 där duon Victor Hansen kommer till start för andra gången i år i Rally EM tillsammans med kartläsaren Victor Johansson.

Hela startlistan hittar ni under länken här.
Alla sträckorna och tidtabellerna hittar ni under länken här.

Dela

Läs mer

USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...
Ogier på väg mot sin sjunde Rally Mexico seger
Sebastien Ogier är på väg att sätta ännu ett nytt...
Oliver Solberg segrade alla sträckor på lördags etappen
För WRC 2 har rallyt turbulent , hittills har man...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter