Skip to content

Rovanperä jagar sin fjärde raka

// Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Finländaren jagar sin fjärde raka seger i helgens femte deltävling Rally Sardegna . Toyota satsar på dubbel podium för andra året .

Rovanperä kommer till femte deltävlingen i fin form. han har vunnit på snö, asfalt och grus de tre senast deltävlingarna och har ett försprång i VM tabellen med 46 poäng före Hyundais Thierry Neuville. Även om Finländaren inte har några bra minnen från Sardinien efter fått brutit de två senaste åren. Förra året blev det två podium platser för Toyota när Rovanperäs teamkamrater Sebastien Ogier segrade och Evans tog andra platsen. Sebastien Ogier som bara kör sina egna utvalda tävlingar i år avstår Sardinien och Esapekka Lappi får överta tredje Yarisen i helgen. Kalle Rovanperä startar först och får ”plöja” fram en linje i det lösa gruset som blir lösare o lösare efter varje bil.

-” Sardinien kommer att bli ett ännu ett tufft rally” erkände Rovanperä, Etapperna har varit knepiga för mig tidigare år. men förra året hade jag en bättre känsla även om vi hade problem under helgen, Om förhållandena är varma o torra som tror jag att det kan bli svårare för oss att slåss om segern som första startande än det var i Portugal, men målet kommer att vara detsamma ; att göra det bästa vi kan. Vi åker dit med vetskapen om att vi har en bra grund med bilen på grus och även om vi måste fokusera på att göra den ännu bättre” avslutar Kalle Rovanperä.

En man som inte kommer att oroa sig för att sopa vägen är Hyundai Motorsports Dani Sordo. Spanjoren delar teamets tredje i20 N Rally1-bil med Oliver Solberg den här säsongen och startar som åttonde i startordningen.
Sordo har gjort sig känd som en mästare på Sardinien och tog hem två raka segrar under 2019 och 2020. Thierry Neuville samt Ott Tänak är förutom Sordo den koreanska tillverkarens uppställning.

Rovanperäs GR Yaris-kollega Elfyn Evans behöver ett starkt resultat för att fortsätta få sin säsong tillbaka på rätt spår. Walesaren är nere på femte plats i förar VM efter att ha kört av vägen i Monte-Carlo och Sverige, även om han återhämtade sig och blev tvåa i Vodafone Rally de Portugal förra månaden.

Esapekka Lappi ersätter Sébastien Ogier i Toyotas tredje bil, medan Takamoto Katsuta som hade en kamp med Dani Sordo i Portugal kör Toyotas fjärde bil .

M-Sport Ford ställer upp med fyra hybriddriven Puma Rally1-bil som leds av Craig Breen, som ligger sexa i förar VM. Gus Greensmith, Adrien Fourmaux och Pierre-Louis Loubet kommer alla att försöka nå sin första WRC-podiumplats.

Rallybasen har bytt tillbaka över ön till staden Alghero på västkusten efter att ha tillbringat 2021 i Olbia, även om de snabba och smala vägarna – många kantade av träd och buskar – kommer att vara bekanta.

Efter torsdagskvällens start står de tävlande inför 21 specialsträckor som omfattar 307,91 km.

Du följer hela rallyt på vår live uppdate från Fredag morgon.

Dela

Läs mer

Eric Cais i ERC topp inför morgondagen
Eric Cais i Skoda var snabbast på den inledande superspecialen...
Sjuk Mads Östberg fick avbryta sin start i Rally Hungary
Tvåfaldige segraren i Rally Hungary Mads Östberg fick avbryta sin...
Rally legends utökas i BAUHAUS Royal Rally
Med två månader kvar till den andra upplagan av det...
Senaste inför ERC premiären
I helgen är det dags för ERC första deltävling Rally...
New Zeeländaren Paddon varnar för Mads Östberg
2023 års ERC champion Hayden Paddon med kartläsaren John Kennard...
Rally Hungary i nytt format
I helgen startar FIA European Rally Championship den här säsongen...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter