Skip to content

FIA inför rankningssystem

Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

FIA (World Automobile Federation) kommer 2022 att införa ett rankningssytem för förare och kartläsare. Både för nationella och Internationella FIA sanktionerade rallytävlingar

Rankningssystemet som har tennis och golf som förebild kommer att träda i kraft 2022 och gäller samtliga förare och kartläsare som tävlar både internationellt och nationellt. För nationella tävlingar kan den nationella motorsportmyndigheten nominera upp till två nationella mästerskap tio dagar före tävlingen enligt FIA:s antagningsregler. Den globala rankningslistan är inte obligatorisk för deltagarna och bör uppdateras varje onsdag på FIA:s hemsida. FIA:s rallydirektör Yves Matton säger:
-”FIA:s globala rankning är en fantastisk möjlighet att lyfta fram prestationer för alla kvalificerade förare och kartläsare. FIA har länge försökt skapa återkopplingar inom rallyfamiljen på internationell, regional och nationell nivå, särskilt med tanke på att de flesta fordon är licensierade på alla nivåer, såsom Rally 2 till ex, säger Matton.
Dessutom deltar många förare i flera mästerskap, och rally är en av få sporter där amatörer kan delta i samma evenemang som proffs förklarar Yves Matton som vill skapa transparans i rallypyramiden men också uppmuntra arrangörer för att bli involverad i FIA systemet.
-”Vi hoppas att fler förare och kartläsare kommer tävla i FIA och att fler rallyarrangörer kommer att överväga att arrangera FIA-godkända tävlingar eftersom FIA mästerskapet och FIA-godkända tävlingar för mer vikt.” Avslutar Yves Matton
Den första rankningen ska publiceras under första kvartalet 2022. Rankningslistans första år ingår internationella tävlingar sedan 15 oktober 2021 och nationella från den 1 Januari 2022. Under året ingår de tolv bästa resultaten av en förare och kartläsare i beräkningen. det kommer inte utses någon vinnare, de bästa förarna och kartläsare kommer att bedömas enligt beräkningsformel som tagits fram på vilka flera variabler ingår. Den total positionen och klasspositionen vid varje tävling relateras till antal deltagare i varje rally.
WRC har en koefficient på 1,0 med vilken mästerskapspoängen det ackumulerade räknarna multiplicerar med tio. Resultatet därifrån multipliceras sedan med 0,3 och antalet deltagare i tävlingen. Men man kan få maximalt 20 poäng. Resultaten från den beräkningen multipliceras sedan med variabeln klass efficidenten för att få det total resultatet- i klasen Rally är detta 1,0.

Dela

Läs mer

Starkt startfält WRC2:s första asfaltsrally
WRC2 klassen växer sig allt starkare deltävling efter deltävling i...
VM ledaren Sebastien Ogier i Rally Croatia
Sebastien Ogier som inför årets säsong skulle vara deltidsförare för...
USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter