Skip to content

Efter 19 år och 9 mästerskapstitlar gör hans sista start i Monza

Julien Ingrassia kan avsluta sin 19 år långa kartläsar karriär med åttonde VM titel //Photo Aurelien Vialatte / Red Bull Content Pool

Efter 13 år och sju VM titlar tillsammans med Sebastien Ogier gör Julien Ingrassia sin sista start i Rally Monza och kan kröna sin karriär med ny VM titel.

Julien Ingrassia föddes i Aix-en-Provence i Frankrike den 26 november 1979 och började sin kartläsar- karriär som 23 åring för Fransmannen Jacky Damette i dåvarande Class N3 i en Peugeot 306. Sedan blev det tillsammans med Boris Moulaire . Total har det blivit 221 rallystarter och 58 segrar, 90 pallplatser och 627 sträcksegrar för kartläsaren Ingrassia . 2006 inleddes samarbetet med Sebastien Ogier i franska rallyt Rallye Terre de l´Auxerrios med en Peugoet 206 XS Class A6. 2008 tog man sin första mästerskapstitel då man tillsammans blev Juniorvärldsmästare i en Citroen C2 S1600., Redan samma år gjorde man sin första start i WRC Wales Rally GB med Citroen C4 WRC, samarbetet fortsatte 2009 och 2010 för Citroen Junior Team , 2011 var det dags för ett fabrikskontrakt för Citroen i en DS3 WRC där första segern kom redan i tredje starten, Vodafone Rally de Portugal. Totalt tog man fyra segrar samma år innan det tog slut med samarbetet för Citroen. 2012 gjorde man full säsong i Class2 med Skoda Fabia S2000 för Volkswagen Motorsport innan man blev fabriksförare för det Tyska VW teamet med en Volkswagen Polo R WRC 2013 som slutade med en VM titel efter 9 segrar under året. Samarbetet fortsatte med Volkswagen 2014,2015,2016 alla åren tog man hem VM titeln . Inför 2017 hoppade Volkswagen av och Ingrassia o Ogier hamnade i M-Sport två år och lyckades ta hem två nya VM titlar och ett Märkes VM för M-Sport . 2019 blev det en comeback i Citroen teamet ett samarbete som slutade med kalabalik och resulterade i att Citroen hoppade av WRC som fabriksteam. 2020 blev det istället Toyota Teamet och en VM titel 2020, Inför årets sista deltävling Rally Monza avslutar Julien Ingrassia sin rallykarriär och samarbetet med Sebastien Ogier som avslutar Monza som heltids fabriksförare . Båda kan tillsammans avsluta sina karriärer med ett nytt VM guld det åttonde , Man leder VM med 17 poäng före Elfyn Evans inför helgens final.

Dela

Läs mer

USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...
Ogier på väg mot sin sjunde Rally Mexico seger
Sebastien Ogier är på väg att sätta ännu ett nytt...
Oliver Solberg segrade alla sträckor på lördags etappen
För WRC 2 har rallyt turbulent , hittills har man...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter