Skip to content

Sekundstrid inför sista dagen i Finland

Elfyn Evans går till nattvila med 9 sekunders marginal till Ott Tänak

Elfyn Evans började dagens etapp med fyra raka sträcksegrar och en ledning med 5,6 sekunder till Craig Breen inför servicen efter de fyra körda sträckorna. Ott Tänak tog sträckseger på första sträckan efter servicen SS1 Kakalisto-Hassi 18,17 km och knappade in på tvåan i rallyt Breen som bara hade 0,5 sekunders marginal till Jagande Tänak på tredje platsen . SS12 tog estländaren en ny sträckseger och övertog andra platsen från teamkollegan i Hyundai Craig Breen. De tre återstående sträckor av dagen blev det sekundstrid mellan Tänak som tog två sträcksegrar och Evans en sträckseger, nu skiljer det bara 9,1 sekunder mellan dom båda inför sista dagens fyra sträckor. Elfyn Evans som har en andra plats som bäst i Finland 2017 då för M-Sport, Ott Tänak har vunnit de två senaste Rally Finland, 2019 och 2018. Craig Breen på en tredje plats efter dagens 9 sträckor har 19 sekunders marginal till rallyts stjärna Esapekka Lappi som med hjälp av Toyota teamet kommit till start . Sebastien Ogier är på en femte plats och har 38 sekunder upp till Lappi en placering som VM ledaren är nöjd med och kommer satsa på morgondagens Power Stage för de extra poängen. Thierry Neuville fick problem näst sista sträckan då hans extra ljus lossnade efter ett hopp som också orsakade tekniska problem vilket fick Belgaren att bryta dagens etapp för omstart imorgon.Kalle Rovanperä och Takamoto Katsuta fick bryta dagens etapp på förmiddagen efter avåkningar. Kalle träffade en stor grushög och hade smärtor i ryggen fick föras till sjukhus för kontroll men allt är ok och han är redo för omstart imorgon. Lika tajt som i WRC är det i WRC 2 Teemu Suninen leder inför söndagen med 8 sekunder före Mads Östberg som efter tekniska problem på sin Citroen på förmiddagen fick justera bilen på servicen och tog två sträcksegrar under eftermiddagen, Jari Huttunen på tredje plats 1,10,4 efter Suninen. Tom Kristensson som gjorde omstart på dagens etapp efter missödet igår fick även bryta dagens etapp med tekniska problem. Oliver Solberg fick köra 3,4 kilometer på dagens första sträcka innan det blev en krasch som skadade bilen så allvarligt att den inte gick att reparera. (se tidigare reportage).
I WRC 3 leder Emil Lindholm en ledning som han haft sedan rallyts första sträcka inför morgondagen har han 57 sekunder tillgodo på landsmannen Mikko Heikkilä. En WRC 3 klass som domineras av hemmaförare 8 Finländare bland topp tio.

Secto Rally Finland avgörs imorgon med 4 sträckor på totalt 45,74 km specialsträcka . där sista sträckan tillika Power Strage Ruuhimäki avslutar runt lunch imorgon svensk tid.

Dela

Läs mer

New Zealand ute, Chile och Mexico gör comeback 2023
FIA och WRC promotorn presenterade idag WRC kalendern för 2023,...
Rally EM i Värmlandskogarna 2023
Royal Rally of Scandinavia heter Sveriges nya rallyfestival som från...
Hässleholm MK räddar rally SM
Efter att Fagersta MK hoppade av som arrangör av stora...
Michelé Moutons hedras med en Emmy (film från San-Remo 1981)
Dokumentären "Queen of Speed" historien om den första kvinnliga rally...
Fyra deltävlingar i Traditionella Rally SM klara
Oron i världen sätter även sina spår i Rally. Rally...
Esapekka Lappi full säsong för Hyundai
Hyundai WRT line up för 2023 presenterades någon timme efter...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter