Skip to content

54 hemma segrar i Rally Finland 1951-2019

Ott Tänak och Toyota teamet vann senaste Rally Finland 2019 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Nästa helg körs det Finska rallyt för 70:e gången som VM deltävling. 21 Finska förare har vunnit rallyt. Marcus Grönholm och Hannu Mikkola 7 segrar var.

Arvo Karlsson var den första att vinna det första VM rallyt 1941 i en Austin A90 Atlantic tillsammans med kartläsaren Vilho Matilla. . Sedan följde 6 hemmasegrar innan Eric Carlsson blev förste icke Finländare att vinna i en SAAB 93 med Mario Pavoni i högerstolen 1957. 1959 var det dags för ännu en svensk att ta hem segern Gunnar Calbo tillsammans med Finländaren Väinö Nurmimaa. Sen skulle det bli 11 raka hemmasegrar innan Stig Blomqvist/Arne Hertz kunde bryta sviten med sin SAAB 96 V4 1971. Sen skulle det dröja 17 år innan den Finska dominansen bröts av paret Mikael Ericsson Claes Billstam i en Mitsubishi Galant 1989. Året därpå blev Carlos Sainz den första icke Skandinav som vann i Finland i en Toyota Celica GT 4 ST 165 tillsammans med Louis Moya. Övriga icke skandinavier som vunnit rallyt. Didier Auriol/Bernard Occeli 1992, Sebastien Loeb/Daniel Elena 2011 och 2012, Sebastien Ogier/Julien Ingrassia 2013 och Kris Meeke/Paul Nagle 2016. Markus Grönholm och Hannu Mikkola 7 st. Grönholm har flest segrar på raken 2004-2007. Estländaren Ott Tänak har vunnit dom två senaste åren 2018 och 2019. Esapekka Lappi vann 2017 och tog hem Toyota Gazzo racing första seger, Toyota teamet har vunnit de tre senaste åren rallyt körts.

I årets Finska rally som körs för första gången på hösten finns två Finnar med i WRC klassen båda i Toyota Yaris, Kalle Rovanperä som hittills har tagit två segrar Rally Estonia och Acropolisrallyt . Esapekka Lappi i en Toyota Yaris WRC för RTE Motorsport med full backupp av fabriksteamet. Kalle Rovanperä blev historisk 2019 då han vann samtliga 18 sträckor i WRC2 med Skoda Fabia. I WRC 2 klassen startar också två finländare Jari Huttunen i Hyundai och tidigare M-Sportföraren Teemu Suninen i en Volkswagen Polo Gti.

Totalt är 73 anmälda till rallyt som startar på fredag morgon med shakedown och fortsätter med sex sträckor på eftermiddagen. Lördagen innehåller 9 sträckor med bland annat den längsta sträckan Päijälä 22,61 km. Rallyt avslutas på söndag med fyra sträckor där Ruuhimäki 11,12 är Power Stage som sista sträcka.
Av dom 73 anmälda är 18 hemmaförare. Två svenskar finns anmälda båda i WRC2 klassen Oliver Solberg med nya kartläsaren Craig Drew i Hyundai och Tom Kristensson med David Arhusiander gör återigen start för M-Sport i en Ford Fiesta R5.

Dela

Läs mer

Oliver Solberg/Elliot Edmondson segrare i tufft WRC 2
Oliver Solberg/Elliot Edmondson kunde ta hem sin andra seger i...
Ott Tänak/Martin Järveoja tog sin andra Chile seger
Ott Tänak och Martin Järveoja dominerade årets Rally Chile och...
Oliver Solberg i 25,3 sekunders ledning inför sista dagen
Oliver Solberg /Elliot Edmondson leder WRC2 klassen inför Rally Chiles...
Tänak går till nattvila med 58,3 sekunder inför sista dagen
M-Sports Ott Tänak har dominerat Rally Chile efter 7 sträcksegrar...
Längsta sträckan rena däckslakten
Rally Chiles längsta sträcka Maria de las Cruces 28,72 km,...
Oliver Solberg tog över ledningen på första sträckan
Efter att WRC2 ledaren tappade över 36 sekunder på dagens...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter