Skip to content

Umeå i full gång för ett VM rally

// Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Västerbottens residensstad är i full gång med förberedelserna inför stadens största evenemang någonsin, Svenska Rallyt 24-27 Februari 2022.

 Efter 2019 års Rally i Värmland kom krav från bland annat FIA:s President Jean Todt att skall Sverige fortsätta vara VM arrangör så måste det snösäkras. Ett krav som organisationen Rally Sweden AB med Glenn Olsson i spetsen började jobba med direkt. Organisationen hade ett tufft jobb eftersom man bara kunde erbjuda 1 år års kontrakt med blivande ort med möjlighet till eventuellt ytterligare tre år. Förfrågningar gick ut till flera orter i Dalarna, Jämtland, Norrbotten  samt Västerbotten och Umeå som blev den ort som skall arrangera Svenska VM rallyt 2022.


Den ständiga frågan varje år inför VM rallyt är vädret?
Snittdygns medeltemperaturen dom senaste tio åren i själva Umeå under 23-27 Februari då rallyt skall köras 2022, ligger på -4,4 men kan sjunka ner till minus -20 . Orten Vännäs drygt 3 mil från Umeå  förekommer som en central ort där specialsträckorna skall köras, ligger snitt temperaturen på en grad lägre. Högsta snödjupet i de senaste tio åren uppmättes så sent som i år, då man mätte 99 cm. Lägsta snömängden var 2014 med 32 cm. Kallast under en Februaridag var 2014 då man uppmätte hela  -38,2.  

Femfaldige Svenska Rallyt Vinnare är en av gästerna på VIP Rally Galan, Marcus Gronholm

Kring arrangemanget
Idagsläget är det inga större kring- arrenmang planerat från kommunens sida . Men Sportresearrangören  Björk & Boström  med bas i Umeå, anordnar en VIP rallydag med besök på Serviceplatsen och en del sträckor på fredagen, som avslutas på kvällen.  Gäster som Marcus Grönholm , Petter Solberg, Thomas Rådström med uppträdande av Rocka Billy bandet Bobbers.

Staden Umeå
Staden ligger utmed Norrlandskusten,  637 kilometer från Stockholm .1207 km från Malmö  och 713 km från Svenska Rallyts tidigare serviceplats i Torsby. Utsågs  till Årets Idrottsstad 2021 , en utmärkelse man fått två gånger tidigare 2018,2020. Trots att man aldrig tidigare haft större internationella sport arrangemang. Svenska Rallyt 2022 blir det första och absolut det största i stadens historia. Staden  är residensstad för Västerbotten med 130,000 invånare, Och expanderar kraftigt med en  inflyttning dom senaste åren på 1000-1500 nya invånare  varje år. Det är det internationella Universitetet  som bidrar med den höga inflyttningen, med ca 37,000 studenter , med bland annat en designutbildning. Umeå Institute of design som utsetts till främsta designutbildning där bland annat bilindustrin rekryterar sina blivande designers. Universitetssjukhuset är också en stor arbetsgivare i staden. Medelåldern i stan är ca 38 år.

Hur kommer man till Umeå?
Staden har goda flygförbindelser från Stockholm, Tre flygbolag trafikerar dagligen. Priset för en flygbiljett ligger från 700 kr till 1500 kr.  Det är goda möjligheter med nattåg från många orter i Sverige till Umeå . Men om man kommer från annan ort är det i de flesta fall byte  i Stockholm som gäller. Priset för en sovkupé från Stockholm t o r ligger mellan 3000-4000 kr. Från Finland tar man sig enkelt genom färjelinjen Wasa-Umeå, tar ca tre o halvtimma och kostar runt 1600 kr med bil. Wasa ligger drygt 25 mil från Finska Rallyts huvudort Jyväskylä.

Tillgång till Hotellrum
En annan viktig fråga för organisationen Rally Sweden AB, var att kunna säkra rumstillgången, som man fått kritik för när man var i Värmland. De senaste tio åren har det vuxit fram flera hotell i centrum kärnan av Umeå . Så idag har man över 1700 hotell rum och ytterligare 200 byggs men blir inte klara till VM rallyt 2022. Alla hotell har bra standard men  kvalitén på service  varierar väldigt Många av Hotellen har inte egna parkeringsmöjligheter utan hänvisar till kommunalägda och privata parkeringshus som kan bli väldigt dyrt, snitt priset ligger på runt 21 kr/timma. Med tanke på att det kan komma upp till 100 000 tusen besökare under tre-fyra dagar och de flesta är bilburna  och att stadens innerkärna  blir navet i Rallyt. behöver nog kommunen se över sina parkeringsmöjligheter och erbjuda bra alternativ för Rallybesökaren.

Giutars The Museum är värt ett besök. Photo: Worldrally

Sevärdigheter
2014 blev staden utsedd till Europas kulturhuvudstad , och satsar hårt på kulturevenemang året runt med bland annat Opera, Jazz, Konst, Blues och folkmusik. Kommunen erbjuder många naturupplevelser. Ett besök på Guitars The Museum och Bildmuséet rekommenderas.

Mat.
Staden är utsedd till Norrlands  främsta matstad, Med många restuaranger för alla smaker, Många med inriktning på närpoducerade råvaror. Efter Worldrallys besök rekommenderar vi ett besök på Lottas Krog. Priserna varierar men 200-300 kronor för en rätt utan dryck är normalt.  Det rekommenderas att man bokar bord för Umeåborna går gärna ut o äter på kvällen så det kan bli trångt under rallyveckan.

Dela

Läs mer

Starkt startfält WRC2:s första asfaltsrally
WRC2 klassen växer sig allt starkare deltävling efter deltävling i...
VM ledaren Sebastien Ogier i Rally Croatia
Sebastien Ogier som inför årets säsong skulle vara deltidsförare för...
USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter