Skip to content

3 dagars höst- Rally i Finland

Toyota Gazoo WRT har dominerat de tre sista åren i Finland // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

För första gången körs årets Rally Finland 2021 som höstrally och på tre dagar. 19 sträckor 287,11 km. Fyra helt nya sträckor

Programmet för årets Rally Finland 1-3 Oktober presenterades igår och man börjar med shakedown på fredag morgon fortsätter med 6 sträckor redan kl 12,30 svensk tid samma dag, som innehåller en helt ny sträcka Sahloinen-Moksi 21,37 km . Lördagen körs nio sträckor med bland annat rallyts längsta sträcka Päijälä 22,61 km samt två nya sträckor Arvaja 13,49 km och Patajoki 20,55 km . Söndagen avslutas traditionellt med sträckorna Laukaa och Ruuhimäki den sist nämnda som Power stage .

Rally Finland som körs sitt 70;e rally i år flyttar från att vara sommartävling till ett höstrally . Man har tidigare kört tävlingen i mitten av september men aldrig så sent som i oktober. Man firar alltså sitt 70:e VM rally i samband med årets tävling . Första året 1951 vann hemmaföraren Arvo Karlsson/Vilho Mattila i en Austin A90 Atlantic. Första icke finländare som vunnit det finska rallyt blev Erik Karlsson med kartläsare Mario Pavoni i en SAAB 93 1957 , sedan dess har tre ytterligare svenskar vunnit, Gunnar Callbo/Väinä Nurmimma Volvo PV 544 år 1959, 1971 Stig Blomqvist/Arne Hertz SAAB 96 V4, Mikael Ericsson/Claes Billstam 1989 i en Mitsubishi Galant . Förste icke skandinav att vinna i Finland var Carloz Sainz/Luis Moya 1990 i en Toyota Celica GT 4 ST 165. Dom tre senaste åren har Toyota Gazzo WRT tagit hem segern genom Esapekka Lappi 2017, Ott Tänak 2018 och 2019.

2021 är det sista året man har kontrakt med både WRC och staden Jyväskylä . Man väntas skriva ett nytt tre års kontrakt med båda parter under sensommaren. Hittills finns inte Finland med i WRC kalendern 2022 av dom nio som presenterades tidigare denna månad. Totalt kommer 13 deltävlingar att finnas i kalendern 2022.

Dela

Läs mer

Starkt startfält WRC2:s första asfaltsrally
WRC2 klassen växer sig allt starkare deltävling efter deltävling i...
VM ledaren Sebastien Ogier i Rally Croatia
Sebastien Ogier som inför årets säsong skulle vara deltidsförare för...
USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter