Skip to content

Kalle Rovanperä slog teamchefens Latvalas rekord

20 årige Kalle Rovanperä dominerade Rally Estonia från första dagen, Blev Finländare nr 16 som vunnit en VM tävling och den yngste i Rally VM historien.

Rovanperäs team chef Jari-Matti Latvala hade rekordet som yngste WRC segrare 22 år gammal när han vann Uddeholm Swedish Rally 2008 . Nu är det Rovanperä som har rekordet som 20 åring, ett rekord som nog kommer att stå sig i många år. Harri Rovanperä sonen tog hand om ledningen redan på fredagens tredje sträcka efter att hemmafavoriten fick bryta på fredagen efter dubbelpunktering. Finländaren släppte aldrig sen ledningen till jagande Hyundai föraren Craig Breen, utan tog 4 sträcksegrar under fredagen. Och startade lördagen med ännu en sträckseger och kunde utöka ledningen till över 50 sekunder till Breen inför sista etappens 6 sträckor och kunde utöka marginalen mer under söndagen och tog hem segern med nästan minuten till tvåan Craig Breen. Thierry Neuville kunde inte hänga med alls i Rovanperäs o Breens tempo och slutade trea dryga minuten efter. VM ledaren Sebastien Ogier hade heller ingen chans att hänga med teamkollegan Rovanperä utan fick nöja sig med en fjärde plats denna gång 1,24 efter.

Kalle Rovanperä född i Finska Jyväskylä men numera bosatt i Estlands huvudstad Tallin 2020. Startade han sin karriär i WRC redan som 18 åring och har totalt 13 segrar i WRC 2 klassen innan han kom till Toyota som fabriksförare 2020, sedan dess har det blivit 2 pallplatser Rally Sweden 2020 3:a och tvåa i Arctic Rally Finland i år.

Dela

Läs mer

Oliver Solberg eget R5 team 2023
Oliver Solberg som under året haft en delat tredje styrning...
Prag inleder Central Europe Rally
För första gången sedan 1973 arrangerar tre länder, Tyskland, Tjeckien,...
JWRC premiär i Rally Sweden för femte året
Sedan lanseringen av nuvarande JWRC 2018, har Svenska Rallyt varit...
New Zealand ute, Chile och Mexico gör comeback 2023
FIA och WRC promotorn presenterade idag WRC kalendern för 2023,...
Rally EM i Värmlandskogarna 2023
Royal Rally of Scandinavia heter Sveriges nya rallyfestival som från...
Hässleholm MK räddar rally SM
Efter att Fagersta MK hoppade av som arrangör av stora...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter