Skip to content

Kalle Rovanperä slog teamchefens Latvalas rekord

Foto: Adam Owczarek/Worldrally

20 årige Kalle Rovanperä dominerade Rally Estonia från första dagen, Blev Finländare nr 16 som vunnit en VM tävling och den yngste i Rally VM historien.

Rovanperäs team chef Jari-Matti Latvala hade rekordet som yngste WRC segrare 22 år gammal när han vann Uddeholm Swedish Rally 2008 . Nu är det Rovanperä som har rekordet som 20 åring, ett rekord som nog kommer att stå sig i många år. Harri Rovanperä sonen tog hand om ledningen redan på fredagens tredje sträcka efter att hemmafavoriten fick bryta på fredagen efter dubbelpunktering. Finländaren släppte aldrig sen ledningen till jagande Hyundai föraren Craig Breen, utan tog 4 sträcksegrar under fredagen. Och startade lördagen med ännu en sträckseger och kunde utöka ledningen till över 50 sekunder till Breen inför sista etappens 6 sträckor och kunde utöka marginalen mer under söndagen och tog hem segern med nästan minuten till tvåan Craig Breen. Thierry Neuville kunde inte hänga med alls i Rovanperäs o Breens tempo och slutade trea dryga minuten efter. VM ledaren Sebastien Ogier hade heller ingen chans att hänga med teamkollegan Rovanperä utan fick nöja sig med en fjärde plats denna gång 1,24 efter.

Kalle Rovanperä född i Finska Jyväskylä men numera bosatt i Estlands huvudstad Tallin 2020. Startade han sin karriär i WRC redan som 18 åring och har totalt 13 segrar i WRC 2 klassen innan han kom till Toyota som fabriksförare 2020, sedan dess har det blivit 2 pallplatser Rally Sweden 2020 3:a och tvåa i Arctic Rally Finland i år.

Dela

Läs mer

Starkt startfält WRC2:s första asfaltsrally
WRC2 klassen växer sig allt starkare deltävling efter deltävling i...
VM ledaren Sebastien Ogier i Rally Croatia
Sebastien Ogier som inför årets säsong skulle vara deltidsförare för...
USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter