Skip to content

Kalle Rovanperä har redan skrivit in sig i historien

Finländaren Kalle Rovanperä är den yngste fabriksföraren i WRC historien. Nu går han även till historien som den yngste någonsin som tagit 8 sträcksegrar i samma rally och leder Rally Estonia inför sista etappen med 50,7.

20 årige Rovanperä född i Finlands rally mecca Jyväskylä men lever idag i Estniska huvudstaden Tallin , kommer med all säkerhet skriva in sig i Historieboken oavsett utgången i Estonia rallyts sista dag. Finländaren har tagit 8 sträcksegrar och varit i ledningen av rallyt sedan tredje sträckan , Som yngste fabriksförare är han också den yngste WRC förare någonsin som tagit så många sträcksegrar i ett o samma rally. Inför morgondagens sex sträckor på totalt 52,10 km leder Harry Rovanperä sonen med med 50,7 sekunder före Hyundais Craig Breen . Både Rovanperä och Breen har varit helt dominerande i rallyt, trean i rallyt inför morgondagen är Thierry Neuville dryga minuten efter. VM ledaren Sebastien Ogier är på fjärde plats 18,6 efter Neuville . Ott Tänak som fick bryta igår efter dubbla punkteringar har fått vara någon sorts hjälpreda till Neuville och har fått två olika stallorder från teamchefen i Hyundai Andrea Adamo. Tänak är dryga timmen efter täten. Trots att Gus Greensmith fick bryta i fredags är han den M-Sports förare som satt bästa tider under lördagen , Hårt pressade Teemu Suninen har svårt att hänga med i Greensmiths sträcktider.

I WRC 2 klassen är det desto hårdare vilken som kommer att stå som segrare i Tartu imorgon. Andreas Mikkelsen leder med 25,4 sekunder före Mads Östberg som haft både punkteringar och motorproblem under dagen. Marco Bulacia tog sin allra första sträckseger i WRC 2 och har bara 2,1 upp till Östberg. M-Sports Adrien Fourmaux fyra 29,6 efter Mikkelsen . Tom Kristensson som gör sin andra start i WRC2 klassen för M-Sport är på en sjätte plats .

ERC föraren Andrey Lukyanuk har dominerat WRC 3 klassen i sin allra första start i WRC 3 . Lukyanuk som kör Citroen i ERC kör i Estland för första gången en Skoda Fabia R5. Ryssen har vunnit Rally Estonia hittills körda 18 sträckor .På frågan varför han kör så fort säger ryssen -”Jag tror att någon annan vill vara snabbare”. Polacken Kajetan Kajetanowicz är dryga 2 minuter efter Lukyanuk inför morgondagen.

JWRC gör sin tredje deltävlingen i Estland och efter 17 sträckor leder Finländaren Sami Pajari efter 8 sträcksegrar med 36,3 sekunder före Martin Kocí från Slovakien .

Dela

Läs mer

34 anmälda på 14 timmar till SM premiären
Lima MS blir första arrangören ut i 2023 stora SM...
P-G Andersson i nytt team inför SM 2023
P-G Andersson med kartläsaren Anders Fredriksson SM vinnare 2022, hade...
RACC rallyt ute ur WRC kalendern efter 28 år
Det Spanska VM rallyt, Rally Catalunya kom med i WRC...
Oliver Solberg eget R5 team 2023
Oliver Solberg som under året haft en delat tredje styrning...
Prag inleder Central Europe Rally
För första gången sedan 1973 arrangerar tre länder, Tyskland, Tjeckien,...
JWRC premiär i Rally Sweden för femte året
Sedan lanseringen av nuvarande JWRC 2018, har Svenska Rallyt varit...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter