Skip to content

Kalle Rovanperä har redan skrivit in sig i historien

Kalle Rovanperä går till nattvila med 50,7 sekunders ledning inför Rally Estonia sista dag // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Finländaren Kalle Rovanperä är den yngste fabriksföraren i WRC historien. Nu går han även till historien som den yngste någonsin som tagit 8 sträcksegrar i samma rally och leder Rally Estonia inför sista etappen med 50,7.

20 årige Rovanperä född i Finlands rally mecca Jyväskylä men lever idag i Estniska huvudstaden Tallin , kommer med all säkerhet skriva in sig i Historieboken oavsett utgången i Estonia rallyts sista dag. Finländaren har tagit 8 sträcksegrar och varit i ledningen av rallyt sedan tredje sträckan , Som yngste fabriksförare är han också den yngste WRC förare någonsin som tagit så många sträcksegrar i ett o samma rally. Inför morgondagens sex sträckor på totalt 52,10 km leder Harry Rovanperä sonen med med 50,7 sekunder före Hyundais Craig Breen . Både Rovanperä och Breen har varit helt dominerande i rallyt, trean i rallyt inför morgondagen är Thierry Neuville dryga minuten efter. VM ledaren Sebastien Ogier är på fjärde plats 18,6 efter Neuville . Ott Tänak som fick bryta igår efter dubbla punkteringar har fått vara någon sorts hjälpreda till Neuville och har fått två olika stallorder från teamchefen i Hyundai Andrea Adamo. Tänak är dryga timmen efter täten. Trots att Gus Greensmith fick bryta i fredags är han den M-Sports förare som satt bästa tider under lördagen , Hårt pressade Teemu Suninen har svårt att hänga med i Greensmiths sträcktider.

I WRC 2 klassen är det desto hårdare vilken som kommer att stå som segrare i Tartu imorgon. Andreas Mikkelsen leder med 25,4 sekunder före Mads Östberg som haft både punkteringar och motorproblem under dagen. Marco Bulacia tog sin allra första sträckseger i WRC 2 och har bara 2,1 upp till Östberg. M-Sports Adrien Fourmaux fyra 29,6 efter Mikkelsen . Tom Kristensson som gör sin andra start i WRC2 klassen för M-Sport är på en sjätte plats .

ERC föraren Andrey Lukyanuk har dominerat WRC 3 klassen i sin allra första start i WRC 3 . Lukyanuk som kör Citroen i ERC kör i Estland för första gången en Skoda Fabia R5. Ryssen har vunnit Rally Estonia hittills körda 18 sträckor .På frågan varför han kör så fort säger ryssen -”Jag tror att någon annan vill vara snabbare”. Polacken Kajetan Kajetanowicz är dryga 2 minuter efter Lukyanuk inför morgondagen.

JWRC gör sin tredje deltävlingen i Estland och efter 17 sträckor leder Finländaren Sami Pajari efter 8 sträcksegrar med 36,3 sekunder före Martin Kocí från Slovakien .

Dela

Läs mer

European Rally Trophy i nytt format
FIA European Rally Trophy (ERT) har omstrukturerats inför 2023 med...
VM ledaren i Croatien
Oliver Solberg som efter 1 seger (Svenska Rallyt) och en...
Starkt startfält WRC2:s första asfaltsrally
WRC2 klassen växer sig allt starkare deltävling efter deltävling i...
VM ledaren Sebastien Ogier i Rally Croatia
Sebastien Ogier som inför årets säsong skulle vara deltidsförare för...
USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter