Skip to content

287,11 SS kilometer I höst Rally Finland

1951 kördes det första VM rallyt på hösten . 70 år senare är man tillbaka .

Den 1-3 oktober kommer det Finska VM rallyt köras i år, efter flyttat från att vara sensommartävling i Augusti. 19 sträckor på totalt 287,11 SS kilometer väntar förarna i höstväder och sträckor i solnedgång . Från 2019 års rally är det bara sträckorna Harju, Laura och Ruuhimäki som är oförändrade . Ett nationellt evenemang för Historiska bilar på lördagen 2 oktober är planerat, som ytterligare påminner om att rallyt fyller 70 år. Historiska rallyt körs på samma sträckor under lördagen som övriga rallyt. Rallyt startar på fredagen med shakedown Vesala, samma som 2019 fast i motsatt riktning, kl 08.00 lokal tid. Efter starten i Paviljonki körs superspecialen Harju redan kl 13,30 på fredagen, fortsätter mot sträckan Ässämäki, som fanns med 2019 fast då i motsatt riktning, för att fortsatta sydväst till Sahloinen-Moksi 21,37 kilometer som innehåller etapper som inte använts sedan 2010. Båda sträckorna körs två gånger under fredagseftermiddagen, första dagen avslutas med 19,75 kilometer långa Oittila öster om Päijänne kl 19,75 och körs i mörker. Lördagen 2 oktober rallyts andra etapp körs söder om Jyväskylä och är rallyts längsta etapp med 9 sträckor fördelat på 151,95 SS kilometer. Börjar med Kakaristo-Hassi kl 08,16 en sträcka som innehåller delar av den kända sträckan Ounipohja där målgången användes 2011. Sträckan Päijälä (SS8/SS12 ) en sträcka som användes 2016. SS10/SS14 Patajoki är en helt ny sträcka 20,55 km som körs på smala tekniska skogsvägar, delar av sträckan fanns med 2002 och 2010 och innehåller delar av kända sträckorna Vaheri och Himos. rallyts sista dag 3 oktober innehåller 4 sträckor norr om Jyväskylä med Laukaa och Ruuhimäki båda kärs två gånger där Ruuhimäki avslutar som Power Stage sträcka.

Kai Tarkiainen tävlingsledare för Rally Finland är nöjd:
-”Vi är mycket glada att kunna tillkännage rutten för 70-årsjubileet av Rally Finland, Den har utformats för att passa helt och hållet till det nya höstdatumet och teamet bakom den har arbetat hårt för att uppfylla alla de behov som intressenterna har ställt upp på och fansens förväntningar. Även om vi kör över tre dagar istället för fyra har vi sett till att det blir så många sträckor och tävlingskilometer som möjligt. Som vi gör varje år har vi gjort flera förändringar för att hålla det fräscht och roligt.Rutten har färdigställts i enlighet med nationella och lokala restriktioner som införts som svar på COVID 19- pandemin och kan ändras med kort varsel om det skulle bli nödvändigt med några ändringar.Att genomföra evenemanget utan fans är inte något vi kan göra åt, så vi hoppas alla att den fortsatta utbyggnaden av vaccinationsprogrammet och alla andra åtgärder som vidtas kommer att säkerställa att rallyt går av stapeln som planerat och vi är fortfarande övertygade om att så kommer bli fallet” avslutar Tarkiainen.

Dela

Läs mer

New Zealand ute, Chile och Mexico gör comeback 2023
FIA och WRC promotorn presenterade idag WRC kalendern för 2023,...
Rally EM i Värmlandskogarna 2023
Royal Rally of Scandinavia heter Sveriges nya rallyfestival som från...
Hässleholm MK räddar rally SM
Efter att Fagersta MK hoppade av som arrangör av stora...
Michelé Moutons hedras med en Emmy (film från San-Remo 1981)
Dokumentären "Queen of Speed" historien om den första kvinnliga rally...
Fyra deltävlingar i Traditionella Rally SM klara
Oron i världen sätter även sina spår i Rally. Rally...
Esapekka Lappi full säsong för Hyundai
Hyundai WRT line up för 2023 presenterades någon timme efter...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter