Skip to content

Däckantal stor betydelse i Portugal

Väder svängningarna i Rally Portugal ställer till det för förarnas däckval. Speciellt på lördagens etapp med långa sträckan Amarante 37,92 kilometer som skall köras två gånger.

Portugal är en av WRC säsongens tuffaste rally när det gäller däck, Grusytan är i allmänhet sandig och hård, men kan snabbt försämras, bli för mjuka och att vassa stenar kommer fram. Vädret i veckan har hittills varit mycket regn, som gjort att många sträckor har blivit mjuka , under rallyt spås både regn och sol utan några större varmgrader som gör att sträckorna hinner torka upp. Inför morgondagens första etapp av rally Portugal med 8 special sträckor på 122,88 kilometer utan service utan enbart 1 däckbyte, kan däckvalet bli helt avgörande . Totalt har WRC klassen 24 däck att använda under rallyt. Antalet är fördelat på 24 Pirelli Scorpion KX hard och 8 Scorpion KX soft. KX hard används för hårt sandigt underlag medan Soft varianten används på mjuka grusvägar. Med det vädret som spås under alla tre etapper, speciellt rallyts längsta etapp på lördagen med den längsta sträckan Amarante 37,92 kilometer som körs två gånger , är samtliga förare i alla klasser oroliga för att antalet Soft däcken inte kommer att räcka för hela rallyt, utan man är tvungen att använda Hard däcken som är mer anpassade för hårt o torrt grusunderlag.

Terenzio Testoni, Pirelli manager: ”Portugal är säsongens första grusrunda, det vanligaste underlaget i WRC, och därför är det förmodligen den första indikationen på hur bilarna presterar i förhållande till varandra under ”normala” förhållanden. I vårt testprogram förra året lades tonvikten på grus, så det ska bli intressant att se hur detta översätts till tävling i år. Underlaget i Portugal är särskilt knepigt, med en hård och stenig bas som täcks av mjukare och mer sandigt grus: det är därför vi har valt den hårda blandningen som huvuddäck i helgen. Scorpion KX debuterar i toppklassen av World Rally Cars, medan K som används för RC2-bilarna är en beprövad och testad produkt som redan har använts flitigt i tävling.” avslutar Testoni

Däckfördelning
WRC max: 24 per bil
24 Scorpion KX Hard
8 Scorpion KX soft
WRC 2 och WRC 3 max 22 per bil
22 Scorpion K4A Hard
8 Scorpion K6A Soft
JWRC
Max 20 per bil
20 Scorpion K4 hard
8 Scorpion K6 Soft

Dela

Läs mer

34 anmälda på 14 timmar till SM premiären
Lima MS blir första arrangören ut i 2023 stora SM...
P-G Andersson i nytt team inför SM 2023
P-G Andersson med kartläsaren Anders Fredriksson SM vinnare 2022, hade...
RACC rallyt ute ur WRC kalendern efter 28 år
Det Spanska VM rallyt, Rally Catalunya kom med i WRC...
Oliver Solberg eget R5 team 2023
Oliver Solberg som under året haft en delat tredje styrning...
Prag inleder Central Europe Rally
För första gången sedan 1973 arrangerar tre länder, Tyskland, Tjeckien,...
JWRC premiär i Rally Sweden för femte året
Sedan lanseringen av nuvarande JWRC 2018, har Svenska Rallyt varit...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter