Skip to content

Rovanperä först ut på nya sträckor

2021 FIA World Rally Championship / Round 01 / Monte Carlo Rally / 21-24 January, 2021 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Finländaren Kalle Rovanperä leder WRC efter två deltävlingar Monte Carlo och Arctic Rally Finland, 4 poäng före Thierry Neuville, och får därmed starta först i helt okända Croatia Rally nästa helg. Hans första start på ”sommar”asfalt.

Toyota Gazzo WRT har inför Croatia Rally gjort sex dagars test i Kroatien med alla förarna , Rovanperä, Evans, Ogier och Katsuta . Sträckorna går igenom många byar och på landsbygden runt huvudstaden Zagreb som är centralort för rallyt. Underlaget är ren asfalt med inslag av oljegrus och annat. Frågan är hur underlaget blir om det blir regn i det skiftande underlaget varje sträcka har. Rallyt kommer också bli en riktigt test för Pirelli som inför året är däckleverantör till teamen ,rallyt som gör debut som WRC deltävling är också det första riktiga asfaltsrallyt för den italienska däcktillverkaren. Toyota med sin Yaris WRC leder märkes VM med 11 poäng före Hyundai. Toyota som har bevisat att man är snabb på asfalt genom placeringarna i Monte Carlo rallyt tidigare i år.
Att Kalle Rovanperä med kartläsaren Janne Halttunen kommer att gå ut som första bil på fredagen, kommer inte ha någon påverkan genom det underlaget som är i Kroatien. Rovanperä är den yngsta VM ledaren någonsin och enligt honom känner han ingen press.
-”Jag är väldigt nöjd med hur säsongen har börjat för mig och förhoppningsvis kan vi fortsätta på samma sätt. jag känner inget tryck trots att jag leder VM, Det har bara varit två rallyn hittills och vi har en lång säsong framför oss. Visst är det trevligt att vara i VM ledning, men vi måsta jobba hårt för att försöka behålla ledningen. jag är glad för att vi kommit till Kroatien. det kommer att bli första gången för mig på ordentligt asfaltsunderlag med Yarisen, eftersom jag hittills bara haft asfaltunderlag i Monza och Monte-Carlo. Jag hoppas på torr väderlek som vi hade på sexdagstestet, Sträckorna ser riktigt trevliga ut, men om det börjar regna tror jag att det kommer att bli lera på sträckorna och då blir det knepigt. ”Avslutar Kalle Rovanperä .

Teamkamraten Sebastien Ogier som enligt honom själv gör sin sista säsong som fabriksförare i WRC , ser framemot att komma till helt nya sträckor och nytt rally. Ogier som är lite av en däckguru koncentrerade sig på dom nya däcken under testet med teamet och testade olika kombinationer inför rallyt. Elfyn Evans,trea i VM tabellen är precis som Ogier orolig för hur dom nya Pirelli däcken beter sig på underlaget.

Croatia Rally årets tredje deltävling i WRC , startar på torsdagen med en shakedown , den tänkta superspecialen mitt inne i Zagreb fick strykas av Corona skäl . Lördagen blir rallyts längsta etapp med över 12 mil Specialsträckor. Avslutningsetappen på söndag då körs rallyts längsta sträcka Bliznec-Pila två gånger, dels som första sträcka och andra gången som näst sista sträcka, Power Stage sträckan Zagesrka Sela-Kumrovec som avslutar rallyt, med första start 13,18 är 14,09 km

Dela

Läs mer

USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...
Ogier på väg mot sin sjunde Rally Mexico seger
Sebastien Ogier är på väg att sätta ännu ett nytt...
Oliver Solberg segrade alla sträckor på lördags etappen
För WRC 2 har rallyt turbulent , hittills har man...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter