Skip to content

Osäkerheten fortsätter kring Svenska VM rallyt

Ett besked om Svenska Rallyt 2022, och var det kommer köras lär dröja .
– Vi måste få ett förlängt VM – avtal och en intresseförklaring säger Svenska Rallyts VD Glenn Olsson till Värmlands Folkblad.

Problemen för Svenska Rallyt började redan 2020 års tävling där arrangören inte riktigt hade vädret på sin sida. Efter tävlingen kom skarp kritik från flera håll. FIA presidenten Jean Todt sa i ett uttalande efter rallyt att det måste garanteras ett vinterrally med snö. Även i år fortsatte problemen då man fick ställa in på grund av Corona , sedan kom flera bakslag för Svenska Rallyt AB . Svenska Bilsportsförbundet vill inte vara delägare i rallyt och hotade med konkurs, Fortfarande är inte ägarkonstellationen oklar. Inte nog med detta utan i ett uttalande från FIA:s rallydirektör Yves Matton som var tydlig och förklarade att inget mer Svenska Rally i Torsby .
Sedan februari 2020 har Svenska Rallyt AB jobbat med att få till en flytt av rallyt till snösäkra orter. Idag har man fem olika regioner som är intresserade att arrangera, Och nästan samtliga föreslagna regioner är förberedda att klara ett arrangemang 2022. Men för att så skall ske kräver rallyarrangören att avtal med FIA och Promotorn som sträcker sig tre år efter 2022. Idag har man avtal fram till 2022. Ett beslut var väntat i samband med Arctic Rally Finland i slutet av Februari . Ett beslut som väntas dra ut ytterligare på tiden och kanske det kommer i slutet av Mars, men risken finns att det dröjer ännu längre.
– Turordningen är att vi för att kunna ta ett slutligt beslut om framtida region, måste ha promotorns medverkan i den processen. Dels så vi får ett förlängt avtal, just nu har vi ju bara till 2022, säger Glenn Olsson till Värmlands Folkblad -sporten och fortsätter:– Men också sett till promotorns intresse, hur de ser att VM ska utvecklas, som också är avgörande kring hur vi som bolag ska tänka kring framtida regioner. Just nu är vi i ett läge där vi är extremt beroende att få ett förlängt VM-avtal och en intresseförklaring från promotorn hur de ser på framtiden för Svenska rallyt. Allt det gör att vi inte kunnat ta något beslut om tävlingen 2022, det finns inget sånt beslut. Avslutar Glenn Olsson

När Arctic Rally Finland blev ersättningstävling för Svenska Rallyt i år , så blev många oroliga för att rallyt skulle ersätta Sveriges deltävling för gott. Men säkra källor säger till Worldrally att det är nästan omöjligt av flera orsaker. Den finska AAK organisationen som är arrangör av VM rallyt klarar inte av att permanent ha två WRC deltävlingar, Och man kommer inte släppa sitt grusrally som är välkänt och drar massor av publik i normala fall. Ett alternativ skulle kunna vara att köra vartannat år vinterrallly i Jyväskylä och avstå då från grustävlingen vartannat år.
En annan konkurrent till ett svenskt VM rally i fortsättning är bland annat Kanada och Ryssland som har visat intresse till WRC promotorn för att arrangera.

Dela

Läs mer

Oliver Solberg eget R5 team 2023
Oliver Solberg som under året haft en delat tredje styrning...
Prag inleder Central Europe Rally
För första gången sedan 1973 arrangerar tre länder, Tyskland, Tjeckien,...
JWRC premiär i Rally Sweden för femte året
Sedan lanseringen av nuvarande JWRC 2018, har Svenska Rallyt varit...
New Zealand ute, Chile och Mexico gör comeback 2023
FIA och WRC promotorn presenterade idag WRC kalendern för 2023,...
Rally EM i Värmlandskogarna 2023
Royal Rally of Scandinavia heter Sveriges nya rallyfestival som från...
Hässleholm MK räddar rally SM
Efter att Fagersta MK hoppade av som arrangör av stora...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter