Skip to content

Osäkerheten fortsätter kring Svenska VM rallyt

Photo Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Ett besked om Svenska Rallyt 2022, och var det kommer köras lär dröja .
– Vi måste få ett förlängt VM – avtal och en intresseförklaring säger Svenska Rallyts VD Glenn Olsson till Värmlands Folkblad.

Problemen för Svenska Rallyt började redan 2020 års tävling där arrangören inte riktigt hade vädret på sin sida. Efter tävlingen kom skarp kritik från flera håll. FIA presidenten Jean Todt sa i ett uttalande efter rallyt att det måste garanteras ett vinterrally med snö. Även i år fortsatte problemen då man fick ställa in på grund av Corona , sedan kom flera bakslag för Svenska Rallyt AB . Svenska Bilsportsförbundet vill inte vara delägare i rallyt och hotade med konkurs, Fortfarande är inte ägarkonstellationen oklar. Inte nog med detta utan i ett uttalande från FIA:s rallydirektör Yves Matton som var tydlig och förklarade att inget mer Svenska Rally i Torsby .
Sedan februari 2020 har Svenska Rallyt AB jobbat med att få till en flytt av rallyt till snösäkra orter. Idag har man fem olika regioner som är intresserade att arrangera, Och nästan samtliga föreslagna regioner är förberedda att klara ett arrangemang 2022. Men för att så skall ske kräver rallyarrangören att avtal med FIA och Promotorn som sträcker sig tre år efter 2022. Idag har man avtal fram till 2022. Ett beslut var väntat i samband med Arctic Rally Finland i slutet av Februari . Ett beslut som väntas dra ut ytterligare på tiden och kanske det kommer i slutet av Mars, men risken finns att det dröjer ännu längre.
– Turordningen är att vi för att kunna ta ett slutligt beslut om framtida region, måste ha promotorns medverkan i den processen. Dels så vi får ett förlängt avtal, just nu har vi ju bara till 2022, säger Glenn Olsson till Värmlands Folkblad -sporten och fortsätter:– Men också sett till promotorns intresse, hur de ser att VM ska utvecklas, som också är avgörande kring hur vi som bolag ska tänka kring framtida regioner. Just nu är vi i ett läge där vi är extremt beroende att få ett förlängt VM-avtal och en intresseförklaring från promotorn hur de ser på framtiden för Svenska rallyt. Allt det gör att vi inte kunnat ta något beslut om tävlingen 2022, det finns inget sånt beslut. Avslutar Glenn Olsson

När Arctic Rally Finland blev ersättningstävling för Svenska Rallyt i år , så blev många oroliga för att rallyt skulle ersätta Sveriges deltävling för gott. Men säkra källor säger till Worldrally att det är nästan omöjligt av flera orsaker. Den finska AAK organisationen som är arrangör av VM rallyt klarar inte av att permanent ha två WRC deltävlingar, Och man kommer inte släppa sitt grusrally som är välkänt och drar massor av publik i normala fall. Ett alternativ skulle kunna vara att köra vartannat år vinterrallly i Jyväskylä och avstå då från grustävlingen vartannat år.
En annan konkurrent till ett svenskt VM rally i fortsättning är bland annat Kanada och Ryssland som har visat intresse till WRC promotorn för att arrangera.

Dela

Läs mer

Starkt startfält WRC2:s första asfaltsrally
WRC2 klassen växer sig allt starkare deltävling efter deltävling i...
VM ledaren Sebastien Ogier i Rally Croatia
Sebastien Ogier som inför årets säsong skulle vara deltidsförare för...
USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter