Skip to content

22 specialsträckor i Kroatien på 4 dagar

Croatia Rally tredje deltävlingen i WRC blir en comeback till 4 dagars event. 302,06 km fördelat på 22 asfaltsträckor. Premiär för årets JWRC.

Rally Croatia 22-25 April ännu en ny nation i WRC . Kroatien har aldrig tidigare arrangerat en WRC deltävling, men själva rallyt har körts i nationella mästerskapen 1974, Från 2010-2013 ingick man i FIA ERC som deltävling. Nästan under alla år har Zagreb med ca 1 miljoner invånare och Kroatiens huvudstad varit centralort för asfaltsrallyt. Ett rally som återgår till det mer normala för WRC , ett 4 dagars event med Shakedown på torsdag morgon och avslutning på söndag eftermiddag. Shakedown 4,60 km startar på torsdag 22 April kl 8,56, en sträcka som ligger alldeles intill serviceplatsen . En så kallad superspecial på 1,63 km körs på torsdag kväll. Fredagens etapp på 101,45 km SS innehåller 9 sträckor den längsta sträckan på fredagen Kostanjevac-Petrus VRH 23,76 km körs två gånger en på förmiddagen och andra rundan på eftermiddagen 59 km västerut från Zagreb . Lördagen innehåller 8 specialsträckor och är rallyts längsta etapp 212,82 km fortfarande västerut från Zagreb . Söndagens avslutande etapp börjar med rallyts längsta sträcka Bliznec-Pila 1 25,20 som SS19 och SS21. Sträckan Zagorska Sela -Kumrovec 13,33 km avslutar rallyt som Power Stage .
Rallyt blir också premiärtävling för årets JWRC champion istället för Svenska Rallyt som det var tänkt , och det innebär att Juniorerna inte kör något snörally för första gången på många år.

Hur ser det ut bland teamen inför asfaltspremiären i Kroatien.
Toyota Gazzo Racing WRT
Leder Märkes VM med 11 poäng , Och har Kalle Rovanperä i VM ledningen efter hans andra plats i Arctic Rally Finland. Man kommer inte göra några förarändringar . Utan kommer med uppställningen. Kalle Rovanperä, Elfyn Evans, Sebastien Ogier och Takamoto Katsuta.
Hyundai Shell Mobis WRT
Seger i Arctic Rally genom Ott Tänak och en tredje för Thierry Neuville vilka är självklara i teamets line up. I Finland var Craig Breen tredje föraren, som enligt Team Chefen Andrea Adamo inte uppfyllde teamets förväntningar och Dani Sordo kommer nog att ta över tredje bilen som bättre asfaltsförare. Lite överraskande till Finland gav farmarteamet Hyundai N Oliver Solberg en plats , en plats som ligger öppen för Oliver även till Kroatien, Skulle det inte bli en WRC sits för Solberg så är det 100 klart med WRC 2 styrning för Hyundai.
M-Sport WRT
Inför Kroatien har teamets direktör Malcolm Wilson redan offentliggjort att Teemu Suninen inte kommer till start varken i WRC eller WRC2. i WRC blir det Gus Greensmith och Adrien Fourmax möjligen någon mer. I WRC2 har man ingen förare ännu men för intensiva förhandlingar med 2020 års JWRC champion Tom Kristensson som förare i teamets WRC uppställning.
WRC 2
Det blev rekord deltagare i Finlands Arctic Rally, Frågan om Kroatien kan slå det rekordet det är inte helt omöjligt med tanke på att det är asfalt och rallyt ligger i mellan Europa . Andreas Mikkelsen är klar för ännu en start för Toksport. Frågan om Finland vinnaren Esa-Pecka Lappi får nytt förtroende i Movisport teamet.


Dela

Läs mer

Oliver Solberg eget R5 team 2023
Oliver Solberg som under året haft en delat tredje styrning...
Prag inleder Central Europe Rally
För första gången sedan 1973 arrangerar tre länder, Tyskland, Tjeckien,...
JWRC premiär i Rally Sweden för femte året
Sedan lanseringen av nuvarande JWRC 2018, har Svenska Rallyt varit...
New Zealand ute, Chile och Mexico gör comeback 2023
FIA och WRC promotorn presenterade idag WRC kalendern för 2023,...
Rally EM i Värmlandskogarna 2023
Royal Rally of Scandinavia heter Sveriges nya rallyfestival som från...
Hässleholm MK räddar rally SM
Efter att Fagersta MK hoppade av som arrangör av stora...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter