Skip to content

Svenska Rallyt i Norrbotten eller Västerbotten ?

Photo: // Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Intresset att få arrangera VM rallyt, Svenska Rallyt är stort. Ytterligare en intressent har dykt upp.

Bland dom som kommit längst och fått mest uppmärksamhet i media är kommunerna i norr , Kalix, Piteå, Luleå och Boden. Som också har beslutat att gå in med pengar i projektet. Regionen i Norrbotten ligger också med ett färdigt underlag för beslut om 2,5 miljoner till kommunerna. I veckan dök en privat aktör upp och ville arrangera VM rallyt tillsammans med Skellefteå kommun. Ett förslag som rört upp känslorna bland dom fyra norrbottenkommunerna . Luleå politikern Nils Harnesk (S) skriver på sociala medier : ”Enda rimliga alternativ är väl att övriga kommuner drar sig ur det anbud Piteå Havsbad lämnat” . Moderaternas gruppledare i Piteå uppger till Piteå Tidningen att man gått in med tre miljoner för det första anbudet med de andra kommunerna (Kalix, Luleå; Piteå, Boden) . Vi har inte känt till det andra budet.
Kalix kommun kommer att dra sig ur anbudet om Skellefteå och Piteås anbud läggs. Älvsbyn kommun är en av dom kommunerna som kommer att finnas med i Piteå Havsbad anbud men kommer även att gå in med pengar oavsett vilket anbud som det beslutas om. och kommunens kommunalråd Tomas Egmark säger till tidningen Norrländska Socialdemokraten – Det här skulle bli det största evenemanget i länet om vi får det , därför är det viktigt att det blir bra, så därför tänker vi gå in o stötta oavsett vilket alternativ som väljs. Den nya sträckningen som Piteå Havsbad lägger fram skulle gå igenom Skellefteå ,Piteå, Älvsbyn och Luleå även Umeå finns med i diskussionerna.
Skellefteås Kommunalråd Lorents Burman (S) säger till Norra Västerbotten Tidning :
-Vi har skrivit en avsiktsförklaring , det gjorde vi innan nyår men den är inte bindande. Vi har tagit upp det med övriga partier i kommunen, det är så långt vi har kommit. Han säger även att de som ska besluta var evenemanget skall hållas kräver kommunal insats, dels insatser från näringslivet.
På frågan vad det kommer att kosta för Skellefteå kommun säger Lorents Burman till Norra Västerbotten:
-Totalkostnaden för de kommuner som kan komma att ingå rör sig kring 8 miljoner, säger han och tillägger -Det känns otroligt spännande för Skellefte Kommun i så fall.

Worldrally har tagit pulsen på de båda regionerna:
Region Västerbottens regionråd Rickard Carstedt (S) säger till Worldrally
-Vi har inte lovat pengar till något av alternativen och det är inte heller aktuellt, Vi går bara in o stöttar projekt med hållbar inriktning. Men får vi en förfrågan från kommunerna så får vi ta ställning till om projektet håller dom Hållbarhet o Miljö kraven som vi ställer:
Regionen i Norrbotten som har ett färdigt bidragsförslag är enheten stor. Det är bara Vänsterpartiet som säger nej till eventuellt bidrag från regionen.
Förutom kommunerna i Norrbotten och Västerbotten är också kommuner i Värmland, Dalarna och Västernorrland intresserade av arrangemanget 2022.

Svenska Rallyt AB har kontrakt med FIA och WRC promotorn för 2022. Ett nytt tre års kontrakt skall vara klart under tidiga våren .

Dela

Läs mer

Imponerande debut för Mille Johansson /Johan Grönvall
18 årige Mille Johansson från Katrineholm och kartläsaren Johan Grönvall...
Rally Sweden 2024 Succé
Det blev stor succé för svenska VM rallyt 2024. Visserligen...
Han gjorde det igen
Oliver Solberg och Elliot Edmondsson höll för favorittrycket, och tog...
Esapekka Lappi Rally Sweden segrare 2024
Esapekka Lappi och Janne Ferm tog hem segern i årets...
Solberg leder med över minuten inför Power Stage
Oliver Solberg med kartläsaren Elliot Edmondsson är på väg mot...
Adrien Fourmaux på väg mot sin första podiumplats
Esapekka Lappi Hyundai leder totalt inför avslutade 3 sträckor imorgon....

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter