Skip to content

Rally Monza sista WRC för Tommi Mäkinen

Tommi Mäkinen fick fira med en seger i sitt rally som Team Chef

Tommi Mäkinen var med från början när Toyota Gazoo racing gick in som  team i WRC 2017. Nu lämnar han posten för andra uppdrag i det Japanska företaget.

56 årige Tommi Mäkinen från Rally Finlands hemort Jyväskylä , började sin rallykarriär redan 1987 med start i VM rallyt Rally Of The 1000 Lakes i en Lancia Delta HF 4WD. !995 blev Tommi fabriksförare för Mitsubishi med en andra plats i Svenska Rallyt som bästa placering, landsmannen Seppo Harjaninen fanns då i högerstolen. Året innefattade WRC 8 deltävlingar, med fem segrar kunde Tommi o Seppo vinna VM som man lyckades upprepa 1997 efter 4 segrar och 5 pallplatser. 1998 bytte Tommi kartläsare till Risto Mannisenmäki,  fortfarande kvar i Mitsubishi teamet och det blev ytterligare en VM seger som upprepades 1999. Samarbetet med Mitsubishi varade ända fram till 2002. Då övergick Tommi till Subaru och deras WRC team, tillsammans med Kaj Lindstrom. Redan två år senare lade Tommi rallyhjälmen på hyllan. Men fortsätte inom sporten som mentor, bland annat till unga förare i Finland. Tommi började bygga en rallybas i sin hemby och 2014 började samarbetet med Toyota för att bygga upp ett fabriksteam. 2017 blev det inträde i WRC för Toyota Gazoo Racing WRT med bas i Jyväskylä  och i Estlands orten Peetri.  Jari-Matti Latvala och Juho Hänninen var dom två som var med och gjorde Teamets första som fabriksteam i Monte Carlo Rallyt, redan andra deltävlingen blev det seger för teamet, när Jari-Matti Latvala vann Svenska Rallyt, samma år till Rally Poland anlitades Esa-Pekka Lappi och blev tredje förare. Lappi tog teamets andra seger i Rally Finland .

Jari-Matti Latvala /, Miikka Anttila första Toyota seger 2017 Svenska Rallyt // Photo Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

2018 blev Jari-Matti Latvala , Ott Tänak och Esa-Pekka Lappi teamets line up . Efter fyra segrar för Ott Tänak och 1 av Jari-Matti Latvala lyckades man vinna märkes VM . 2019 lämnade Esa-Pekka Lappi teamet för Citroen och förre Citroen föraren Kris Meeke övertog platsen i teamet. Ott Tänak blev Världsmästare detta år tillsammans med Tommi Mäkinen  som teamchef . 2020 lämnade Jari-Matti Latvala, Kris Meeke, Ott Tänak teamet. Meeke o Latvala blev utan styrning, medan Ott Tänak övergick till Hyundai. Tommi Mäkinen jagade ny uppställning och lyckades skriva kontrakt med Sebastien Ogier och Elfyn Evans och Kalle Rovanperä,som också blev den yngste någonsin som blivit fabriksförare. Elfyn Evans som tillhört Ford i många år gick mot sitt bästa år i karriären tillsammans medToyota, Sebastien Ogier kunde i teamets Yaris säkra sin sjunde VM titel, efter seger i Tommi Mäkinens sista rally som team chef . Teamets tre förare, som inför årets ACI Rally Monza hade en tuff kamp med Hyundai om märkes VM titel .

Tommi Makinen //Photo Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Ett krav från Tommi Mäkinen att sälja sin anläggning i Jyväskylä är att Toyota var tvungen att garantera att den skulle finnas kvar. Och så blev fallet och man har även under året byggt verksamheten när Toyota Europa övertar teamet och verksamheten. Tommi själv skall jobba med att utveckla motorsporten för Toyota. Vem som blir Tommi:s efterträdare som team chef har ännu inte offentliggjorts , men ett tips är att kompisen o tidigare kartläsaren till Tommi, Kaj Lindström tar över. Kaj som under 2020 varit teamets sportchef.

Dela

Läs mer

Rally SM 2024 börjat ta form
Från och med 2024 kommer rally SM drivas i Bilsportförbundet...
Vilken födeldagspresent för Isak Reiersen
Isak, som idag 25 november fyller 20 år .Svensk juniormästare...
England i ERC 2024
Idag presenterades ERC kalendern för 2024. Tre nya arrangörer fins...
Kalle Rovanperä deltisförare 2024
Idag presenterade Toyota Teamets sin Line Up för 2024. Tvåfaldige...
Takamoto Katsuta Rally Japans stjärna med 9 sträcksegrar
Rally Japans hemmaförare Takamoto Katsuta med kartläsaren Aaron Johnston gjorde...
Elfyn Evans vinnare av Rally Japan
34 årige Walesman Elfyn Evans med kartläsaren Scott Martin dominerade...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter